Ukategorisert

Humor er vanskelig når man er sur

Mimir Kristijansson vet å havne i medias søkelys. Det skal han ha. Enten det var som leder i Rød Ungdom, som journalist, standup-komiker, forfatter – eller twitrer. Når man furter over en hyperkort og negativ anmeldelse bør man tenke seg grundig om før man legger gruffet sitt ut til offentlig beskuelse på sosiale medier. Mimir måtte beklage. Igjen.

Mange vil kalle det for en ikke-debatt. En frustrert forfatter øser (Mimir) ut av seg over en dårlig anmeldelse av sitt nyeste åndsverk. Men Mimir kom tømte ikke frustrasjonen ut av seg i sitt eget lønnkammer, eller i en engere krets. Sprogbruken var svært lite sober, og kunne vært ytret i svært fuktig lag, eller i en mørk bakgate. Istedet ble ytringen lagt ut som melding på den skravlende elitens forum; Twitter.

Problemet med ytringen var at den kunne oppfattes som sexistisk (overfor en homofil anmelder) og kvinner, rasistisk (mot sorte og/eller afrikanere) og jøder. Når man på Twitter gir uttrykk for at en mannlig, homofil bokanmelder (og kulturredaktør) bør få utføre fellatio på en sort mann, og samtidig kobler sammen jøde og et folkelig uttrykk for det kvinnelige kjønnsorgan, da har man tråkket i salaten. Alle grenser for sprogbruk, akseptabel reaksjon på en negativ anmeldelse, og bruk av politisk ukorrekte ord og uttrykk ble hoppet over – samtidig.

Mimir Kristjansson har som nevnt beklaget. Blant annet i Aftenposten. I gårsdagens debatt på NRKs Dagsnytt 18 sa han at det var humor som slo feil. Han påstod selv (slik jeg forstod ham) at han ironiserte over sin frustrasjon over en dårlig bokanmeldelse med en kulturell referanse der navnet til Aftenpostens kulturredaktør var puttet inn. Humor er vanskelig. Mange skoleelever har vært frustrert når de ikke har forstått ironi i eksamensoppgaver. Kristjansson er til alt overmål standup-komiker. Også de kan feilberegne sitt publikum.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle påpekte i Dagsnytt 18 at det ikke er første gangen Mimir har ført friskt sprog på Twitter. Nylig avdøde VG-kommentator Olav Versto ble stemplet som reaksjonær koblet med et negativt ladet ord for det mannlige kjønnsorgan. I en lederartikkel idag kalte Aftenposten Mimir Kristjanssons (implisitte) holdninger for rød rasisme. Det er å ta hardt i.

Leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen mente at også journalister må ha lov til å ha sterke meninger, uten at de skal måtte ha Vær Varsom-plakaten foran seg i alle sammenhenger.

Det handler om sproglige virkemidler. Journalister skal gjøre komplekse temaer forståelig for legfolk. De bør (efter min mening) dyrke sproget, og utvikle en god penn (evt. et godt tastatur); underforstått en god sprogføring. Å ta ibruk det jeg vil kalle for gatesprog (banning, skjellsord og folkelige uttrykk) er intet bidrag til større forståelse for noe som helst. Det er bare senke det generelle nivået. Både i medier, i den offentlige debatt – og den alminnelige dannelse.

Gitt sin politiske bakgrunn er Mimir Kristjansson kommunist. Derfor har jeg vanskelig for å tro at han er rasist, sexistisk, enn si antisemittisk. Gode kommunister er ikke noe av dette. Mimir var bare sur. Dét er lov. Aftenposten får konsentrere seg om sin egen sprogføring (som ikke er helt på høyden, rent generelt), og nivået på egne debattsider.
Hele «Mimirgate» er blitt en illustrasjon av at media nå er så mangfoldig at man ikke kan operere med én kodeks for hva som sømmer seg. Selv om Aftenposten forsøker å slå et slag for både ridderligheten og forgagne dannelsesidealer.

Twitter viste seg å være klart i stand til å si fra om at alle grenser var overtrådt. Mimir beklaget og beklaget, og begav seg ifølge egen twitring til Canossa.

Ifølge tradisjonen går man dit barbent.

Interesserte kan også lese et tidligere intervju som Liberaleren gjorde med Mimir.

13 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
10 years ago

Bra at det vises fram hvor usmaklig og ureflektert sosialdemokraten Mimir Kristjansson er. Men det må legges til at verken Kristjansson, avisa Klassekampen eller Rød Ungdom er kommunister, kommunistiske organ eller kommunistisk organisering. Kristjansson har vært en av mange sentrale aktører som har jobba iherdig for å bevege for å Rød Ungdom bort fra den kommunistiske arven sin og over til et liberalt, sosialdemokratisk ståsted. Som takk for arbeidet har han fått seg en jobb i klassekampen av den avisas sjefsredaktør Bjørgulv Braanen. Braanen er jo den lederen av Rød Ungdom som startet dreiningen av RU over i sosialdemokratisk retning.… Read more »

Kjetil
Kjetil
10 years ago

Jeg har sett mye oppstyr rundt Kristijanssons twitter-melding i dag, men ingen har skrevet nøyaktig hva det faktisk var han postet. Det er ikke så lett å gjøre seg opp en mening om dette var upassende eller om hvorvidt ironien burde være åpenbar når ingen vil gjengi posten hans.

Mvh. Kjetil

trackback
10 years ago

[…] også Liberalerens kommentar her. Kategori(er): Kultur, Media, […]

norskgoy
10 years ago

Tja. For i humorens tjeneste så kan denne videosnutten være redning;

Bjørn Inge H. Lorentzen
Bjørn Inge H. Lorentzen
10 years ago

Redaktør,
Jeg synes du hopper lett bukk over det forhold at Kristjanssons twitter var et direkte sitat fra en av Åmås’ favorittfilmer de siste årene, «Reprise».

Kjetil
Kjetil
10 years ago

Document.no gjengir heldigvis hva Kristjansson sa på twitter:

«Håper @knutolavamas suger negerkuk i helvete som den jødefitta han er #reprise»

Jo da. Dette var vel mildt sagt lite taktfullt av ham.

Gullstandard
10 years ago

jaja, så han er en uoppdragen tølper som ikke kan oppføre seg. Greit nok.

Men alle som lot som de trodde dette var alvorlig ment er uærlige slasker, som liker stråmenn fremfor reell debatt.

Pleym
Pleym
10 years ago

Ja, det var altså en parafrase over en replikk fra en film. Jeg reagerer på ordene hver for seg – og sammen. Det var en lite taktfull setning å legge ut på Twitter.

Var han ironisk med sin egen furtenhet? Mulig, det. Men likevel.

Det går sikkert an å få frem sine poenger uten å synke ned på et slikt sproglig nivå.

Det er visse ord sproget klarer seg uten.

Gullstandard
10 years ago

Du trodde vel ikke jeg hadde noen sympati for hans vulgære oppgulp ? Jeg bare påpeker at det er uredelig å late som om han mente det alvorlig. Det er var åpenbart en meget smakløs spøk, og burde behandles som sådan.

Bernt
Bernt
10 years ago

Det er ikke første gangen han søker oppmerksomhet, og det er alt dette dreier seg om. Han ønsker å nå punktet hvor tabloid-journalistene faktisk publiserer det han gjør og sier. Heldigvis er han ikke der helt ennå, men det ser ut som strategien kan være i ferd med å lykkes.

Pleym
Pleym
10 years ago

Neida, Gullstandard. Slett ikke.

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
10 years ago

At artikkelforfatteren «har vanskelig for å tro» at en kommunist kan være rasistisk og sexistisk, får stå for hans regning. Disse uakseptable holdningene er altså noe som kun kan brukes som karakteristikker av folk på høyresiden? Jeg tror kanskje ikke det…

Pleym
Pleym
10 years ago

Neida, Eivind. Slett ikke.

De offisielle verdiene som forvaltes av de aller fleste norske partier avviser slike verdier.

Men at disse holdningene lever skal man ikke ferdes lenge blant folk for å få bekreftet. Selv de mest oppegående folk kan komme med vitser som innebærer rasediskriminerende holdninger – eller som innebærer diskriminering av kvinner, homofile, lesbiske eller andre. Og utsagnene kan komme helt uavhengig av hvilken politisk holdning vedkommende person hevder å representere.

Fra arkivet