–Ja, jeg utnytter regelverket. Det sier Rune Gerhardsen til VG i forbindelse med etterlønnen han mottar.
Rune Gerhardsen gjør det mange har gjort før han, og som mange kommer til å gjøre i framtiden. Den store utfordringen med skattefinansierte ordninger, er at de blir utnyttet. Det gjelder alt fra politikergodtgjørelser til subsidier og sykelønnsordningen. Alle ordningene, og etterspørselen etter ordningene, har gitt gigantiske skattefinansierte utgifter. Dersom utgiftene blir mye større enn i dag, vil den sosialdemokratiske velferdsmodellen rakne. Norge greier seg inntil videre på grunn av oljeformuen.
Spørsmålet om det er mulig å lage rettferdige system i regi av offentlig sektor som ikke blir utnyttet? Skribenten tviler sterkt på det.
Og private systemer blir ikke? Alle systemer blir utnyttet, selv om de har kontroll i alle bauger og kanter.
Jeg trodde alle menneskapte systemer var til for å utnyttes, jeg. Nå skjønner jeg ingenting.
For å være ærlig så støtter jeg Gerhardsen her. Faktisk så skulle jeg ønske at flere mennesker utnyttet de mulighetene de hadde til å tappe statskassa, det ville kanskje fått flere av oss til å tenke seg om og kreve en systemendring.
Det er vel ikke det som er Gerhardsens plan tipper jeg men vi får håpe at noe skjer etterhvert.
Den moralske forskjellen mellom privat og offentlig virksomhet ligger IKKE i at den private er mer effektiv/mindre byråkratisk/mindre misbruk,(den som er opptatt av empiri kan selv finne ut av «effektivitetskoeffisienten»),MEN i at de midler/verdier som det sk. offentlige besitter er innhentet via tvang. Tvang i «det godes tjeneste» er selve grunnbjelken i velferdstatideologien.
I Norge har vi en mix mellom «offentlig» og «privat», og et slikt system kalles korporativisme.
Den interesserte kan selv slå opp i ordbok/leksikon og finne ut hva et slikt system også kalles.