Ukategorisert

Udemokratiske Senterpartiet

Én av overskriftene i mange nettaviser i dag har vært: «Mener Høyre og Ap vil snike Norge inn i EU». Det Senterpartiet og Senterungdommen skjuler, er at bondebevegelsen ikke aksepterer et ja i en folkeavstemning.

Tirsdag skal Stortinget ta stilling til et forslag om å senke de juridiske kravene til et norsk EU-medlemskap. Bak forslaget, som ble fremmet i forrige stortingsperiode, står Marianne Aasen og Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet og Høyres Per-Kristian Foss og Inge Lønning. De fire ønsker å senke grunnlovens krav til hvor mange representanter som må stemme ja for at Norge skal kunne avstå suverenitet etter en forutgående folkeavstemning. I dag er kravet at tre av fire representanter stemmer ja for å avstå suverenitet, men forslaget legger opp til at dette senkes til to av tre, skriver Politisk.no.

Senterpartiet mener dette er å snike Norge inn i EU.

Det er mulig å si mye rart om EU-tilhengerne, men de aller fleste spiller med åpne kort. Det gjør ikke Senterpartiet som har en tvilsom holdning til folkeavstemning.

En EU-folkeavstemning vil være rådgivende, men et stort flertall på Stortinget har uttrykt at de aksepterer folkets vilje. Det gjør ikke Senterpartiet som vil se på forskjellene mellom ja og nei, altså både hvordan resultatet fordeler seg mellom landsdeler og yrkesgrupper. Det betyr i praksis at Senterpartiet aldri vil stemme for norsk EU-medlemskap, uansett resultat i en folkeavstemning.

I EU-spørsmålet har Senterpartiet null troverdighet når det gjelder demokrati. Så lenge folkets vilje ikke blir hørt, kan Sandra Borch & co holde munn.

PS: Liberaleren har ikke tatt standpunkt i EU-saken.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kim Sandberg
Kim Sandberg
10 years ago

Nå blander du kort her, Bønna. Uavhengig av hvilket standpunkt man har til EU, så er dette mer et prinsipielt spørsmål, faktisk mer enn juridisk også. Å frivillig gi avkall på selv den minste form for suverentitet, er et dramatisk valg. Et valg som ikke må tas lett på, og som bør gjøres med et solid flertall, ikke et marginalt. Nå kan det selvfølgelig diskuteres om ikke også 66 % er solid nok, og det er ingenting i veien med å ta den debatten. Hvis jeg ikke helt har glemt min barnelærdom, så skal vel uansett endringer i grunnloven vedtas… Read more »

Fra arkivet