Ukategorisert

Delte meninger om stemmerettsalderen

Utvalget fokuserer veldig mye på hvordan ungdommer kan få innflytelse i politikk og samfunnsliv, men går ikke inn for å redusere stemmerettsalderen.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, fikk i dag overlevert rapporten fra utvalgets leder Trond-Viggo Torgersen. Utvalgets forslag er presentert på Regjeringen.no.

Utredningen om unges makt og medvirkning, er omfattende. I utredningen ligger det forslag om alt fra nytt demokratifag i skolen til obligatoriske skolevalg.

Ungdommer, i alle fall de eldste i ungdomsgruppen, vil få like stor innflytelse som de voksne med lavere stemmerettslader ved kommune- og stortingsvalg. Det er utrolig at et eget utvalg ønsker å gi ungdommer større innflytelse i samfunnet uten å endre stemmerettsalderen. Stemmerett for 16-åringer er å utvide demokratiet uten ulemper med den organiseringen vi har av folkestyret i Norge. Andre land gjennomført reformen og vi bør komme etter.

Etter det Liberaleren erfarer, var det jevnt i utvalget om stemmerettsalderen. Seks medlemmer, deriblant utvalgsleder Torgersen, går inn for å opprettholde dagens stemmerettsalder. Fem medlemmer vil la 16-åringer stemme ved alle valg.

Tags:

Comments are closed.

Mest lest

Fra arkivet

 • På tide å stanse trosstøtten?På tide å stanse trosstøtten?
  Når Staten skal støtte alle, må den også velge hva som er innenfor og utenfor. Det er ikke uproblematisk.
 • Liberalister bør være globalisterLiberalister bør være globalister
  Nasjonalisme er en form for kollektivisme. Derfor bør liberalister være globalister.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.