Ukategorisert

Legg ned Vinmonopolet

SVs Heikki Holmås vil ha vinmonopolbutikker i alle kommunene.

Det er forståelig at Holmås ønsker å omregulere markedet. Vinmonopolet har sikret en begrenset og kontrollert tilgjengelighet av sterke alkoholholdige drikkevarer. Kommuner som ikke har vinmonopolutsalg, har betydelig illegal omsetning av alkohol. Det er fare for mer hjemmebrenning og smugling på plasser uten lovlige utsalgssteder.

I dag er det 109 av landets 430 kommuner som mangler polutsalg. Heikki Holmås mener det finnes flere gode argumenter for å opprette polbutikker i alle landets kommuner, dersom de selv ønsker det, skriver nettstedet Siste.no.

Liberalister vil ha en helt ny alkoholpolitikk, en politikk uten reguleringer. Vi ønsker å flytte makt fra politikerne til borgerne. Hver enkelt aktør bør på egen eiendom få bestemme vilkårene for salg og skjenking av alkohol. De som vil omsette alkohol skal få lov å inngå frivillige avtaler med voksne mennesker. Et friere marked vil gi mange fordeler, men det er viktigst at den private eiendomsretten blir styrket.

Ja til en ny alkoholpolitikk, men politikken bør være ny. Noen nye vinmonopolutsalg er ikke et fremskritt. Det er kun å videreføre dagens restriktive alkoholpolitikk.

Det er galskap at staten er lovgiver samtidig som staten er en aktør på forretningsvirksomhet. Det gir skjeve konkurranseforhold gjennom ulike typer særbehandling, noe det er mange skrekkeksempler på når det gjelder alkohol.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer