Kommentar

Politihelikopteret som aldri kom

VG har idag en sterk historie, om hvordan AUF’eren Håvard Vederhus (21) og hans familie gjentatte ganger ble lurt av politiet og nødtlf. 112, mens han gjemte seg ved pumpehuset på Utøya. Det handler om politihelikopteret som aldri kom.

Forleden var det oppslag i TV-nyhetene om at det i år er ventet et tyvetalls bøker om 22.juli-tragedien, bl.a fra flere av de overlevende. Og nylig ble det kjent at de bøkene som kom ut om samme tema i 2011 fikk et voldsomt salgsoppsving rett før jul. Forlagene regner med at temaet både vil fenge og prege leserne i lang tid fremover.

En av disse sterke historiene kan vi lese i dagens VG, om Håvard Vederhus. Den korte biografien på Wikipedia gir et visst inntrykk av hvilket format det var over denne AUF’eren. Han var blant Anders Behring Breiviks ofre på Utøya 22.juli. i VGs artikkel fortelles det at familien regner med at han omkom ca. kl. 1815 ved pumpehuset på Utøya den tragiske dagen.

Familien fikk gjentatte ganger beskjed om at politihelikopteret var på vei, og alt av mannskap var underveis både til vanns, i luften og alle andre veier. Allerede kl. 1749 var Vederhus i kontakt med nødnummeret lokalt. Og ble lovet helikopter. Men ifølge en notis (s 19) var ikke politihelikopteret på vei til Utøya før flere timer efter at Breivik var arrestert.

Man trenger ikke vente på 22.juli-kommisjonen for å sette igang nødvendig forbedringsarbeid.

Fra medienes graving i forløpet til 22.juli og hva som skjedde den dagen vet offentligheten nå at etater som politi, forsvar, og myndigheter ikke kommuniserte særlig godt den fatale dagen. At politihelikopteret ikke var operativt på grunn av ferieavvikling. At andre helikoptre i området ikke ble benyttet. Opplagte terrormål som Stortinget ble ikke sikret før lenge efter at bomben gikk av i regjeringskvartalet. Forsvarets styrker ble ikke bedt om hjelp. HV-troppen som hadde spesialtrening i å beskytte sentrale mål i Oslo ble nedlagt. Området rundt regjeringskvartalet ble aldri sperret for trafikk, på grunn av byråkratisk sommel lokalt. Regjeringskvartalets sambandssentral lå i kjelleren rett under inngangen. Det er utrolig hvor lite norske myndigheter har lært 10 år efter angrepet på World Trade Center.

Hvor grov svikten var 22.juli er godt formulert av Venstre-leder Trine Skei Grande: Norge sviktet sin primæroppgave den dagen; å beskytte sine innbyggere. Det burde alle være enige i.

For svikten 22.juli går rett inn til kjernen av hva staten eksisterer for; å beskytte borgernes individuelle rettigheter. Bl.a til trygghet for liv og eiendom.

Myndighetene trenger ikke å vente på 22.juli-kommisjonens konklusjoner for å utbedre svikten som ble demonstrert 22.juli. Et av disse tiltakene som bør på plass umiddelbart, er: Flere – ikke ett – politihelikoptre må være fullt ut operative, uavhengig av ferieavvikling.

Når man ser på båtfiaskoen er et annet punkt blitt smertelig klart: Politiets beredskapstropp må kunne operere uavhengig av lokale politiressurser. Dette gjelder bl.a transportformer.

Tidligere innlegg om samme tema

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer