Ukategorisert

Snart kan alle nekte verneplikten

Dersom innstillingen blir vedtatt, vil det være enkelt å nekte vernepliktstjenesten uten at det får negative konsekvenser.

Innstillingen fra Justiskomiteen ble avgitt 31. januar. Flertallet ønsker å endre militærnekterloven og det betyr at siviltjenesteordningen nærmer seg slutten. Skulle det skje, og det skjer, vil det være veldig enkelt å nekte verneplikten. De som nekter på en troverdig måte, får minimalt med ulemper. Dersom det ikke blir innført noe nytt og at politikerne lar være å gjøre dramatiske endringer med den militære verneplikten, er dette en gladsak. Ingen tyder store endringer, bortsett fra å avvikle siviltjenesten.

Denne saken er en konsekvens av endringene i Forsvaret. Færre må gjennomføre den militære verneplikten, også kalt slaveriet i Liberalerens redaksjon. Dermed blir det naturlig nok færre som nekter den militære førstegangstjenesten.

For å få siviltjeneste må overbevisningen må være fast og alvorlig. En alvorlig overbevisning kan være etisk, religiøst eller politisk fundert. Det kreves at du har en grunnleggende pasifistisk innstilling.

Ordningen har blitt endret og effektivisert de siste årene. Dagens ordning medfører at de aller fleste som søker siviltjeneste får søknaden innvilget. Slik var det ikke da politiavhør var en del av prosessen for søkerne.

Fengsel
Skribenten har vært i fengsel sammen med personer som søkte siviltjeneste, men som ikke fikk innvilget tjenesten på grunn av gale svar i politiavhør.

Siviltjenesten har vært noe svineri for personer i og utenfor ordningen, og mange av disse smiler nok stort av Justiskomiteens innstilling.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
10 years ago

Dustete spørsmål, men hvorfor har skribenten sittet i fengsel? Er det på grunn av militærnekt?

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
10 years ago

Det jeg lurer på, er hva man evt. vil legge i muligheten for å innføre ‘skjerpede fritaksprosedyrer’.

Det ville ikke forbause meg om man valgte samme mal som om du søker jobb på Lutvann – intervjuer med venner/familie/kollegaer for å finne ut hva du er for slags fyr.

Tiden vil vise; dog ville jeg ikke satt penger på at avvikling av siviltjenesten /på kort sikt/ vil gjøre det enklere å totalnekte.

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
10 years ago

Det ville forbause meg om vi fortsatt har verneplikt om 20 år. Det skjedde noe interessant for et par år siden, da Stortinget ikke innførte verneplikt for kvinner. Dersom man hadde vært overbevist om at verneplikten ville bestå innen overskuelig fremtid, hadde man ganske sikkert gjort det, støttet av en eller annen form for kvasifeministisk argumentasjon. Men når man avstår fra dette, taler det etter min mening sitt tydelige sprog. Det tar ikke nattesøvnen fra meg, tvert imot. Vi er tjent med å ha et forsvar som er best mulig, og det gjør man etter min mening ikke ved å… Read more »

Fra arkivet