Ukategorisert

Landbruksministeren på svenskehandel – en agurksak?

Er det virkelig en agurksak at Lars Peder Brekk, øverste politisk ansvarlig for norsk landbrukspolitikk er tatt på fersk gjerning på handletur til Sverige? Eller er det et eksempel på pinlig dobbeltmoral både for ham – og for melkebonden som konfronterte ham?

Flere medier, som VG og Aftenposten, skriver idag at landbruksminister Lars Peder Brekk (SP) ble gjenkjent og konfrontert av en norsk melkebonde da Brekk var på handletur til Sverige. skjærtorsdag. Hvorfor er dette problematisk for Brekk, hans parti, og for den rødgrønne regjeringen?

Og er det problematisk også for melkebonde Dag Arvid Totland (42) – som konfronterte Brekk? Han uttaler til VG at «kommunen og bøndene sliter med den stadig økende svenskehandelen.

– Bøndene og næringen her hjemme taper penger på at nordmenn handler i Sverige. Han kan tro at han sparer penger fordi prisene ser billige ut, men maten i Norge er ikke dyr, sier Totland.»

Så hva gjorde Totland i Sverige? Burde ikke han av alle handle all mat i Norge – før påske? Efter min mening burde han dèt. Men han kan jo også være et offer for norske åpningstider – og norsk landbrukspolitikk. Det kan jo hende Totland stemmer på de partiene som vil endre både åpningstidslov og norsk landbrukspolitikk, som FrP, Høyre – eller Venstre.

La oss derfor heller fokusere på landbruksminister Lars Peder Brekk.

Han representerer Senterpartiet. De sørger for at norske bønder får milliarder i overføringer over statsbudsjettet hvert år. Penger du og jeg som forbrukere kunne brukt til å velge de landbruksvarer vi synes har best kvalitet, og billigst pris. Vi kunne også velge å gjøre vår handel politisk – ved å handle varer fra produsenter og land vi ønsker å støtte. For eksempel vår lokale bonde – eller bønder i et utviklingsland. I tillegg til å ta fra oss pengene våre sørger Brekk og hans parti for å hindre oss i å velge fritt. SP bidrar til å hindre konkurranse – ved å bidra til flertall for høye tollmurer, og regulering som hindrer utenlandske bønder i å selge sine varer i Norge til en konkurransedyktig pris. Lars Peder Brekk og hans parti ønsker at du og jeg skal velge norskproduserte varer. Derfor er det dobbeltmoral av ham å handle i Sverige. Kort og godt.

Som om ikke dette var ille nok, støtter Brekk og SP den norske åpningstidspolitikken. Eller skal vi si lukkepolitikken. Med stengte butikker på helligdager, Brustadbua og alt annet som sørger for at det ikke skal være lov å ha dårlig hukommelse, være litt rotete i hverdagslivet – eller handle på impuls. For hva sier tilhengerne av lukkepolitikken: Du må planlegge! Du har god nok tid når norske butikker er åpne til 2200 eller 2300 på hverdager, og til 2000 på lørdager. Det er ingen unnskyldning å glemme noe. Du må planlegge! Så hvorfor lever ikke Brekk ut sin egen og den rødgrønne regjeringens politikk?

Brekks svenskehandel bør bli gjenstand for bred offentlig debatt om norsk landbrukspolitikk og norske reguleringer som bidrar til stengte butikker. Lars Peder Brekk bør møte en rekke spørsmål i Stortingets spørretime efter påske. Her mangler det ikke på innfallsvinkler – og muligheter for canossagang. Brekk fortjener ikke nødvendigvis refs fra opposisjonen. Han er jo et levende eksempel på at Senterpartiets og den rødgrønne regjeringens politikk har spilt fallitt på flere måter – når ikke engang den øverste politiske ansvarlige kan efterleve politikken. Brekk må bare lokkes til å innrømme at politikken trenger oppmykning.

I tillegg til spørsmål fra opposisjonen bør norske bønder og landbruksorganisasjoner reagere. Som melkebonden Totland bør de konfrontere Brekk med hans mangel på sammenheng mellom liv og lære. Jeg håper bare at de ikke krever enda strengere reguleringer – og enda flere subsidier. Men dèt håpet er nok fåfengt..

Igår gikk lederen for bransjeorganisasjonen Virke ut og påpekte at grensehandelen koster Norge 10 000 arbeidsplasser. Jeg hadde ventet at landbruksministeren skulle følge opp idag ved å forsvare den rødgrønne regjeringens politikk. Istedet blir han altså den som demonstrerer at politikken er mislykket.

Det kunne ikke vært bedre.

Brekk har ifølge Nettavisen både blitt kritisert – og forsvart – i sosiale medier. Forsvaret kommer blant annet fra AUF-leder Eskil Pedersen – som synes det er bra at statsråden er folkelig og gjør som folk flest. Pedersen understreker dessuten at det er lovlig å handle i Sverige. Det siste skulle man ikke tro når man hører de rødgrønne partiene kritiserer grensehandelen. Men AUF-lederens forsvar er et fikenblad – for dem blant de rødgrønne som ikke tør stå opp og forsvare sin egen regjerings politikk.

Er det noe som bør få velgerne til å rømme fra SP og den rødgrønne regjeringen, mer enn å holde orden på hvem som er inhabile når, er det at de ikke står for den politikken de påtvinger oss andre. Det er Lars Peder Brekks oppførsel, og AUF-leder Eskil Pedersen som bør skape velgerforakt for ihvertfall de rødgrønne politikerne.

Så vil sikkert noen lure på hvorfor jeg konsekvent kaller det svenskehandel – og ikke «harryhandel». Forklaringen er enkel: Brekk handlet i Sverige. Det er svenskehandel. Det foreligger ingen rapporter om overdreven fyll og utagerende oppførsel fra landbruksministeren. Eller hva jeg ellers ville kalt «harry» oppførsel. Det er derfor ingen grunn til å tro at Brekk oppførte seg harry mens han handlet i Sverige..

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer