Ukategorisert

Rotmos innvandrerhets – satire eller alvor?

Den gamle Vømmølvokalisten Hans Rotmo har skapt bølger med en sang om innvandring. Er den alvorlig ment – eller er det satire. En artikkel på Venstresida.net kan gi en pekepinn.

Hele teksten til hans nye sang Vi fra andre kan du lese i NRKs artikkel. Sangen har skapt rabalder. Adresseavisens kommentator kaller Rotmo for en «reaksjonær gubbe«. Avisen har også anmeldt hans nye CD. Adresseavisen har også snakket med stortingsrepresentanter fra Trøndelag. Venstres leder Trine Skei Grande sier at «-Rasistene trenger også sin visesanger», mens FrPs Tord Lien sier at «Vi fra andre» er ikke noe konstruktivt innspill i innvandringsdebatten. Stigmatisering er sjelden det».

Til VG sier Hans Rotmo selv at sangen er ment som satire.

Aftenpostens Vidar Kvalshaug skriver i en kommentar at Hans Rotmo har flyttet sin avsenderposisjon med den nye sangen: «Han påtar seg rollen som en formidler av et holdninger fra en marginal del av folkedypet som sjelden får bryte gjennom vår redigerte og korrekte offentlighet, men som finnes – og blir stadig sintere. Du ser dette i kommentarfeltene i nettavisene, du hører holdningene når du beveger deg i kretser du synes kan bli ubehagelige. Kommentarfeltet under Adresseavisens sak om Rotmo er et kroneksempel på hva som velter opp når muligheten byr seg.»

Ifølge Kvalshaug vil altså Hans Rotmo vise hva som rører seg i det såkalte folkedypet. Som ikke kommer opp til overflaten og ut i mediene, fordi mediene står for den «redigerte og korrekte offentlighet». Det er som et ekko av syterefrenget til Anders Behring Breivik og alle andre motstandere av det flerkulturelle samfunnet: «Vi blir sensurert!».

Men aldri har det vel vært enklere å komme til orde enn nå. Aldri har mediene vært mer mangfoldige. Leserbrevspaltene i papiravisene er fra et annet århundre. Du kan boltre deg på Twitter, Facebook, egen blogg – og i kommentarfeltene til medstrømsmedias artikler om dette og hint.

Til Dagbladet sier Rotmo at «- Det er viktig at noen sier det mange tenker«. Han ønsker mer takhøyde i debatten om innvandring.

For to år siden uttalte Rotmo at han ikke våget å kritisere islam på samme måte som kristendommen. De som har hørt Rotmos tekster, både som soloartist og som en del av Vømmøl spelemannslag vet at det er lite Rotmo unnlater å kritisere. Det skapte reaksjoner, både fra muslimer og kristne.

Nettstedet Document.no ved Hans Rustad kritiserte Rotmos kritikere. Også Rødts Ronny Kjelsberg tok opp Rotmos uttalelser, på nettstedet Venstresida.net.

Enhver får legge hva man vil i Hans Rotmos nye tekst om innvandring. På radioen idag var han klar i sin kritikk av Arbeiderpartiet, som han påstod at hevder innvandring ikke vil skape problemer. Men det var Rotmo slett ikke enig i. Så om verselinjene i den nye sangen er ment som satire (ifølge forfatteren selv i intervju med VG), så har han åpenbart noen meninger om det flerkulturelle samfunnet (se ovenstående lenke til hans intervju med Dagbladet).

Å kolportere myter om innvandring og innvandrere, og gi det ordlyd av gebrokken norsk – hvor god satire er egentlig det? Hvor godt er bidraget til debatten om det flerkulturelle samfunnet?

Det er ingen tvil om at fundamentalister, enten de er religiøse eller politiske, må konfronteres – og deres synspunkter motarbeides der realisering vil medføre overgrep mot enkeltindivider. Det spørs om Hans Rotmo har gitt noe konstruktivt bidrag i så måte.

Oppdatert: Til Trønderavisa sier Rotmo at innvandringen har gått for langt..

Mest lest

Arrangementer