Ukategorisert

Har du hørt om kongedømmet Obiang?

Neppe. Men kanskje om det lille vest-afrikanske landet Ekvatorial-Guinea? Et bitte lite land sammenlignet med de fleste andre land i den verdensdelen. Men med et BNP like stort som Frankrike. Så hvorfor lever 75% av befolkningen i absolutt fattigdom? Fordi landet er et kongedømme kamuflert som republikk.

Den fjerde sesjonen på Oslo Freedom Forums første dag het «Spotlight on Repression», og skulle gi et innblikk i noen av verdens minst kjente og mest undertrykkende regimer. Tutu Alicante fortalte om sitt hjemland Ekvatorial-Guinea. Et nokså rikt land – med en fattig befolkning, der presidenten – som er verdens lengst regjerende statsoverhode – leder et kleptokrati; statslederen stjeler fra sitt eget folk.

Den som har all makt er president siden 1979, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Da avsatte han sin onkel i et kupp, og onkelen ble senere henrettet. Han har fått vedtatt flere grunnlover, med ca 95% støtte i folkeavstemninger. Hans regime er beryktet for å bryte menneskerettigheter og å fikse valg. Med så mange diktaturer og autoritære regimer som i Afrika er det ikke rart at hans kolleger blant afrikanske ledere valgte nettopp ham til leder for Den Afrikanske Union. Han gikk av som leder så sent som 29.januar – i år..

Tutu Alicante fortalte at det er meningen at presidenten skal overlate makten til sin sønn. Men sønnen, Teodoro Nguema Obiang Mangue, skal ifølge Tutu Alicante være internasjonalt efterlyst for hvitvasking av penger. For å omgå en internasjonal arrestordre har presidenten utnevnt sin sønn til leder for landets olymiske komite. Dermed vil han ha diplomatisk immunitet om han skulle finne på å lede landets delegasjon til de olympiske sommerlekene i London senere i år.

UNESCO aksepter milliongave fra diktatoren
President Obiang har gitt en stor pengegave. 3 millioner USD til FN-organisasjonen UNESCO, for at det skal opprettes en pris i hans navn. Tutu Alicante og hans organisason EG Justice har ved hjelp av en internasjonal kampanje forsøkt å forhindre at prisen opprettes. Men forgjeves. Alicante fikk ikke engang snakke til UNESCO før prisen ble opprettet tidligere i år. Presidenten i Ekvatorial-Guinea kan sole seg i glansen av pengene han har gitt til FN-organisasjonen, men den oppvoksende slekt i hans eget land mangler de mest basiske tjenester; både på områder som rent vann og innenfor skoleverket. Å kritisere prisen anses som en forbrytelse i Ekvatorial-Guinea, ifølge Tutu Alicante.

Ingen grunn til at befolkningen i Ekvatorial-Guinea skal leve i fattigdom
Ekvatorial-Guinea, med alle sine naturressurser og all sin rikdom har alle muligheter til å skape et velferdssamfunn. Landet gitt sine innbyggere mulighet til å løfte seg opp til et langt høyere velferdsnivå enn tilfellet er idag. Slik f.eks land i Asia har gjort (Japan, Syd-Korea, Taiwan etc.). Et lite land i Afrika, som knapt noen gang dukker opp i nyhetene hverke i Norge eller på verdensbasis. Verden kjenner til mulighetene for krig mellom Sudan og Sør-Sudan, om diktatoren Mugabes vanstyrte Zimbabwe etc. Den arabiske våren fant sted i fjor vår og sommer i Nord-Afrika har fått naturlig og fortjent oppmerksomhet i nyhetsbildet. Men små land som Ekvatorial-Guinea dukker «under radaren» for norske nyhetsredaksjoner. President Obiang kan fortsette å plyndre sitt folk.

Les også Tutu Alicantes innlegg i Aftenposten

Hjemmesiden til EG Justice

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer