Ukategorisert

Har du hørt om kongedømmet Obiang?

Neppe. Men kanskje om det lille vest-afrikanske landet Ekvatorial-Guinea? Et bitte lite land sammenlignet med de fleste andre land i den verdensdelen. Men med et BNP like stort som Frankrike. Så hvorfor lever 75% av befolkningen i absolutt fattigdom? Fordi landet er et kongedømme kamuflert som republikk.

Den fjerde sesjonen på Oslo Freedom Forums første dag het «Spotlight on Repression», og skulle gi et innblikk i noen av verdens minst kjente og mest undertrykkende regimer. Tutu Alicante fortalte om sitt hjemland Ekvatorial-Guinea. Et nokså rikt land – med en fattig befolkning, der presidenten – som er verdens lengst regjerende statsoverhode – leder et kleptokrati; statslederen stjeler fra sitt eget folk.

Den som har all makt er president siden 1979, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Da avsatte han sin onkel i et kupp, og onkelen ble senere henrettet. Han har fått vedtatt flere grunnlover, med ca 95% støtte i folkeavstemninger. Hans regime er beryktet for å bryte menneskerettigheter og å fikse valg. Med så mange diktaturer og autoritære regimer som i Afrika er det ikke rart at hans kolleger blant afrikanske ledere valgte nettopp ham til leder for Den Afrikanske Union. Han gikk av som leder så sent som 29.januar – i år..

Tutu Alicante fortalte at det er meningen at presidenten skal overlate makten til sin sønn. Men sønnen, Teodoro Nguema Obiang Mangue, skal ifølge Tutu Alicante være internasjonalt efterlyst for hvitvasking av penger. For å omgå en internasjonal arrestordre har presidenten utnevnt sin sønn til leder for landets olymiske komite. Dermed vil han ha diplomatisk immunitet om han skulle finne på å lede landets delegasjon til de olympiske sommerlekene i London senere i år.

UNESCO aksepter milliongave fra diktatoren
President Obiang har gitt en stor pengegave. 3 millioner USD til FN-organisasjonen UNESCO, for at det skal opprettes en pris i hans navn. Tutu Alicante og hans organisason EG Justice har ved hjelp av en internasjonal kampanje forsøkt å forhindre at prisen opprettes. Men forgjeves. Alicante fikk ikke engang snakke til UNESCO før prisen ble opprettet tidligere i år. Presidenten i Ekvatorial-Guinea kan sole seg i glansen av pengene han har gitt til FN-organisasjonen, men den oppvoksende slekt i hans eget land mangler de mest basiske tjenester; både på områder som rent vann og innenfor skoleverket. Å kritisere prisen anses som en forbrytelse i Ekvatorial-Guinea, ifølge Tutu Alicante.

Ingen grunn til at befolkningen i Ekvatorial-Guinea skal leve i fattigdom
Ekvatorial-Guinea, med alle sine naturressurser og all sin rikdom har alle muligheter til å skape et velferdssamfunn. Landet gitt sine innbyggere mulighet til å løfte seg opp til et langt høyere velferdsnivå enn tilfellet er idag. Slik f.eks land i Asia har gjort (Japan, Syd-Korea, Taiwan etc.). Et lite land i Afrika, som knapt noen gang dukker opp i nyhetene hverke i Norge eller på verdensbasis. Verden kjenner til mulighetene for krig mellom Sudan og Sør-Sudan, om diktatoren Mugabes vanstyrte Zimbabwe etc. Den arabiske våren fant sted i fjor vår og sommer i Nord-Afrika har fått naturlig og fortjent oppmerksomhet i nyhetsbildet. Men små land som Ekvatorial-Guinea dukker «under radaren» for norske nyhetsredaksjoner. President Obiang kan fortsette å plyndre sitt folk.

Les også Tutu Alicantes innlegg i Aftenposten

Hjemmesiden til EG Justice

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Morten
Morten
10 years ago

Jeg har hørt om det, men det er fordi jeg har studert statsvitenskap. Tviler på at de fleste har hørt om det.

Hele Afrika er sjokkerende korrupt, egentlig… Både på grunn av mangel på tradisjon for demokrati og fordi vestlige land har skapt problemer gjennom å støtte forskjellige fraksjoner og intervenere.

Og så har de nesten akkurat de samme landegrensene som vi i Europa tegnet opp når vi skulle fordele kontinentet mellom oss i 1884, det er ikke akkurat noen naturlig inndeling.

Gullstandard
10 years ago

Hele Afrika er IKKE sjokkerende korrupt. I http://bokelskere.no/bok/mor-afrika/67346/ skriver Tomm Kristansen om alle de landene for omårdene der ting er helt fine, og eksemplariske.
Det enkle knepet er vanligvis at de landene som ikke er i nyhetene, er ganske OK. Men noen påfallende unntak, naturligvis.

Morten
Morten
10 years ago

@Gullstandard Jeg har studert Afrika omfattende på universitetet og det er ikke ett eneste land på hele kontinentet der «ting er helt fine, og eksemplariske». Politikken er stort sett pill råtten, gjennomkorrupt på alle måter i hvert eneste land. Det er den stammen eller familien som sitter ved makten som karrer til seg ressurssene, og maktoverførelse skjer som regel med vold. Land som Botswana og Sør-Afrika trekkes ofte frem som bedre enn de andre, men også disse er milevis fra noe vestlig europeisk demokrati. Botswana har en korrupt lederskifteprosess og undertrykker en av stammene i landet, og Sør-Afrika har store… Read more »

Morten
Morten
10 years ago

(at det i mange områder hersker en relativ fred og folk har det greit skal jeg ikke nekte for, men hele kontinentet lider under forskjellig grad av korrupsjon og utnyttelse)

trackback
9 years ago

[…] i Norge, gjennom deltagelse på Oslo Freedom Forum. Og snakket med noen av dem. Som Tutu Alicante fra Ekvatorial-Guinea, der en av verdens lengstregjerende diktatorer forfølger sine motstandere. Og Gilbert Tuhabonye, […]

trackback
9 years ago

[…] og snakket om sin kamp mot kleptokratiet til diktatoren, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Jeg skrev denne artikkelen efter Alicantes tale. Kategori(er): OFF2012, […]

trackback
8 years ago

[…] dårlige nyheter fra hjemlandet; Ekvatorial-Guinea. Ifjor var han taler på Oslo Freedom Forum, og vi skrev en artikkel her på Liberaleren efter hans foredrag om diktaturet i Ekvatorial-Guinea. Hans eget […]

trackback
8 years ago

[…] i Oslo, og deltatt på Oslo Freedom Forum. Han leder organisasjonen EG Justice. I fjor skrev vi kort om hans foredrag om diktaturet til Obiang-familien. Efter årets konferanse var over, brakte vi et intervju med ham. Det kan stå som motvekt til VGs […]

Fra arkivet