Ukategorisert

Aksjon for Chen Guangcheng i Oslo

Deltagerne på Oslo Freedom Forum slo seg i formiddag sammen med aktivister fra Amnesty International i en solidaritetsmarkering for den blinde kinesiske dissidenten Chen Guangcheng i Oslo sentrum.

Saken til Chen har skapt trøbbel for forholdet mellom USA og China. Den blinde dissidenten Chen klarte å flykte fra husarrest, og å ta seg frem til USAs ambassade i Beijing. Aksjonistene i Oslo var idag iført sorte solbriller.

Slik beskrev Amnesty bakgrunnen for dagens markering:

Den blinde menneskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng demonstrerte i 2005 mot en tvangssteriliserings- og abortkanmpanje i regi av kinesiske myndigheter. Chen ble arrestert for politisk aktivisme og dømt til fire års fengsel uten sine advokater tilstede.

I september 2010 skulle Chen få friheten tilbake, men istedet ble han og familien satt direkte i ulovlig husarrest, hvor han ble nektet legebehandling for skader han hadde pådratt seg som følge av tortur i fengselet.

Chen flyktet nylig fra husarresten, og er nå lagt inn på sykehus. Amnesty er svært bekymret for Chen, og hans familie og venner.

Kinesiske myndigheter har lovet at han skal få reise til USA med sin nærmeste familie, men i mellomtiden har Chens bror blitt anholdt og hans mor og nevø er forsvunnet.

Amnesty International legger nå press på både kinesiske og amerikanske myndigheter for å sikre at verken Chen Guangcheng eller hans familie og venner blir utsatt for videre forfølgelse.

Som det ble sagt på Oslo Freedom Forum: Det verste for samvittighetsfanger er stillheten. Derfor er det viktig å la både samvittighetsfanger og myndighetene vite at saken og personen ikke er glemt.

Les også Amnestys egen artikkel om aksjonen.

Mest lest

Arrangementer