Ukategorisert

Aksjon for Chen Guangcheng i Oslo

Deltagerne på Oslo Freedom Forum slo seg i formiddag sammen med aktivister fra Amnesty International i en solidaritetsmarkering for den blinde kinesiske dissidenten Chen Guangcheng i Oslo sentrum.

Saken til Chen har skapt trøbbel for forholdet mellom USA og China. Den blinde dissidenten Chen klarte å flykte fra husarrest, og å ta seg frem til USAs ambassade i Beijing. Aksjonistene i Oslo var idag iført sorte solbriller.

Slik beskrev Amnesty bakgrunnen for dagens markering:

Den blinde menneskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng demonstrerte i 2005 mot en tvangssteriliserings- og abortkanmpanje i regi av kinesiske myndigheter. Chen ble arrestert for politisk aktivisme og dømt til fire års fengsel uten sine advokater tilstede.

I september 2010 skulle Chen få friheten tilbake, men istedet ble han og familien satt direkte i ulovlig husarrest, hvor han ble nektet legebehandling for skader han hadde pådratt seg som følge av tortur i fengselet.

Chen flyktet nylig fra husarresten, og er nå lagt inn på sykehus. Amnesty er svært bekymret for Chen, og hans familie og venner.

Kinesiske myndigheter har lovet at han skal få reise til USA med sin nærmeste familie, men i mellomtiden har Chens bror blitt anholdt og hans mor og nevø er forsvunnet.

Amnesty International legger nå press på både kinesiske og amerikanske myndigheter for å sikre at verken Chen Guangcheng eller hans familie og venner blir utsatt for videre forfølgelse.

Som det ble sagt på Oslo Freedom Forum: Det verste for samvittighetsfanger er stillheten. Derfor er det viktig å la både samvittighetsfanger og myndighetene vite at saken og personen ikke er glemt.

Les også Amnestys egen artikkel om aksjonen.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Prøysenisme er god liberalismePrøysenisme er god liberalisme
  “Å forklare essensen av liberalisme gjennom Alf Prøysen, sier du?” Check!
 • Internasjonalen, 3.versInternasjonalen, 3.vers
  Hvorfor synger ikke sosialistene *hele* internasjonalen?
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.