Ukategorisert

Redusert forbruk av cannabis

Ungdommer bruker mye mindre cannabis i dag enn ved årtusenskiftet. Bra!

Statistikk over cannabisbruk blant ungdom i alderen 15 til 30 år har vært samlet inn siden 1990-tallet, og nå er trenden nedadgående.

Etter en topp rundt årtusenskiftet, har bruken av hasj, marihuana, cannabisolje og andre cannabisstoffer gått stadig nedover. Blant norske 15- og 16-åringer er bruken halvert, og det er en jevn nedgang også i Europa, melder Forskning.no.

For eksempel hadde omtrent 20 prosent av de norske 15-20-åringene som ble spurt i år 2000 forsøkt cannabis i en eller annen form. I 2008 var det tallet redusert til så vidt over ti prosent.

Frihet
Liberaleren synes det er fint at færre bruker rusmidler. Det å være liberal er å tillate dumme handlinger, ikke nødvendigvis gjøre dumme ting. Å misbruke rusmidler er dumt, uten at det er en fasit på hva som er misbruk.

Liberaleren vil legalisere alle former for narkotika. Vi mener at alle skal ha rett til å putte hva som helst i egen kropp. Vi skiller ikke mellom efedrin, kaffe eller cannabis. Frihet til å behandle egen kropp etter eget ønske må være nøkkelen for alle som kjemper for økt frihet.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
10 years ago

Her må jeg si meg uenig med Liberaleren. Om flere brukte cannabis hadde det vært bedre, da det er mye mindre skadelig enn alkohol. Folk som har røyket reduserer alkoholinntaket og lager mindre bråk. Dessuten vil en evt. kraftig nedgang føre til ytterligere stigmatisering og reduserte sjanser for legalisering. I tillegg må det sies noe om omstendighetene rundt dette SIRUS-utspillet: – SIRUS er ikke nøytrale. Ledelsen, med Jørgen Bramness i spissen, er kjent for å være svært fiendtlig innstilt til enhver tolerant eller liberal tankegang i forhold til rusmidler. – Cannabiskonferansen som ble arrangert nylig var arrangert av motstandere av… Read more »

Anonym
Anonym
10 years ago

Noe annet: når cannabis går ned så antar jeg at andre, muligens mer skadelige rusmidler går opp – da først og fremst amfetamin, alkohol og nye midler som kan bestilles på nettet. Det kan f.eks. være at røyking er blitt mer utrendy, mens det å trekke en stripe opp i nesa som gjør deg slank er mer hipt.

Arne Randby
Arne Randby
10 years ago

Statistikken du baserer din artikkel på har dessverre ingen verdi.(sjekk hvordan statistikken er kommet frem)

Anonym
Anonym
10 years ago

Rusforskningen i Norge er seriøs, men allikevel svært politisk, og med altfor tette bånd til staten, og via den avholdslosjens mangeårige innflytelse på landet, noe som har vært tatt opp i Morgenbladet av mer liberale forskere. Det er vanskelig å ta statistikken på cannabis i Norge på alvor, det har f.eks. vært et stort avvik mellom en undersøkelse Dagsavisen fikk utført for 10 år siden og andre undersøkelser. Her bør det gjøres mer variert statistikk, så man får et bedre bilde av dette. Dessuten: har du en stigmatisert gruppe, og den minker i antall, blir det enklere å øke straffene… Read more »

Fra arkivet