Ukategorisert

Barnetrygd = redusert mulighet for lavere skatt

Det har nærmest blitt en tradisjon at Solveig Horne, stortingsrepresentant for FrP, krever høyere barnetrygd. Kravet kom også i år.

Hun sier at det er skammelig at barnetrygden har stått på stedet hvil i 16 år, ifølge Rogalands Avis.

Barnetrygd er en ordning som på en god måte definerer hvor urettferdig skattefinansierte ordninger kan være: Barnløse borgere betaler skatter og avgifter for å finansiere en ordning som kun de med barn nyter godt av.

Barnetrygden er én ordning som gir redusert mulighet for lavere skatt.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
9 years ago

Det er riktig at barnetrygd innebærer at barnløse subsidierer familier med barn. Men igjen er Liberaleren påfallende enøyd. Barnetrygd er en overføring/omfordeling, men det er også en forsikring mot kostnaden man pådrar seg ved å få barn («havne i uløkka»). I Norge er det slik at de virkelig viktige forsikringene her i livet tar staten seg av (helse, uførhet, alder, arbeidsledighet, barn), barnetrygd er en del av denne pakken. Det er også verdt å merke seg at sosialforsikringen i Norge (Folketrygden) er et «pay as you go» system, dvs at fremtidige ytelser (min pensjon) ikke betales av meg men av… Read more »

Andreas
Andreas
9 years ago

Det er flere tåpelige sider ved barnetrygden. Du får disse pengene enten du tjener 100 tusen i året eller 1 million; ikke noe behovsprøving. (Ikke det at jeg synes at de som ikke har råd til å få barn bør premieres for å få de likevel.) Beløpet er såpass lite at det gjør ikke den store forskjellen i økonomien – balanserer du budsjettet så tight at dette er det som er break even så har du andre problemer å ta tak i.) Selvfølgelig vet jeg om folk som benytter dette til å dytte huslånet litt lenger og leve litt mer… Read more »

Per Aage Pleym Christensen
Editor
9 years ago

Konrad, Liberaleren ønsker at pensjon skal være et personlig ansvar. Dermed faller ditt argument om å sponse naboens barn bort.

Erik Sandal
Erik Sandal
9 years ago

Ideen om barnetrygd ble oppfunnet av Mussolini og er ikke en sosialstøtte eller omfordeling, men en kompensasjon til dem som ofrer seg for staten ved å sette barn til verden.

Andy
Andy
9 years ago

Andreas: Det eneste fornuftige med barnetrygden er vel det at den IKKE er behovsprøvet! Barnetrygden er en kompensasjon for en ulempe, eller for at man «ofrer seg», eller whatever. Og selv om vi kan være enige om at den nok har utspilt sin rolle, så er den i hvert fall rettferdig (dvs ikke behovsprøvd) og enkel og billig å administrere. Behovsprøving koster så mye i ekstra administrasjon at det ikke er verd innsatsen. Vi *trenger* ikke en arme av ekstra statsansatte for å vurdere og justere hver enkelts «verdi» for samfunnet. Vi kan beholde den, øke den eller fjerne den.… Read more »

Konrad
9 years ago

Pleym: «Liberaleren ønsker at pensjon skal være et personlig ansvar. Dermed faller ditt argument om å sponse naboens barn bort.» Det er en ærlig sak, men det handler om helhet i systemet. Å bare fjerne barnetrygden skaper et hull i systemet, en inkonsistens. Andreas: Man kunne selvsagt behovsprøvd barnetrygden, men betraktet som en forsikringsordning blir ikke det korrekt. Gjensidige spør ikke om jeg «trenger» pengene før de betaler ut erstatning for ødelagt bil eller ødelagt ferie. Den som tjener 100 mill i året kan fint være selvforsikret når det gjelder en Golf eller en ferie, men forsikringsselskapet spør bare om… Read more »

Arild Holta
9 years ago

Dersom man snur på ideen om fordelingsstaten, slik at den ikke fordeler penger mellom folk, men penger i den enkeltes livsløp, så betaler den senere skatten i folks liv barnetrygden som mottas gjerne tidlig i voksen alder. Da blir barnetrygd en slags kreditt – forskuddsutbetaling av det man senere betaler i skatt.

Slikt krever selvsagt en ny tenkning og skulle helst vert koblet til en tenkning om at skatt er tyveri.

Fra arkivet