Ukategorisert

Gammelt forslag i ny innpakking

Ros til SV som kjemper for at Norge skal bli republikk.

SV har foreslått å innføre republikk 11 ganger tidligere, ifølge partiets nettsted. Nå har stortingsgruppa gjort litt om på forslaget, og ber regjeringen utrede ulike modeller for republikk, og deretter en folkeavstemning. Poenget er at den populære Kongen skal få oppsigelsestid.

–De aller fleste er egentlig republikanere. Nå er det på høy tid å endre denne gammeldagse styreformen av et moderne land, sier stortingsrepresentant Snorre Valen.

–Makt og posisjoner skal ikke kunne arves. Det er på høy tid å endre dette, sier Valen til Dagbladet.

Det at Kongen er populær, er den beste tiden å ha en debatt om monarkiets fremtid. Det betyr en prinsipiell debatt og prinsipielle debatter er som regel de beste debattene.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Geir
Geir
9 years ago

Vi kan bare avsette kongen uten å opprette noe presidentembete. Statsminister holder i lange baner.

Pleym
Pleym
9 years ago

Stortingspresidenten kan være statsoverhode.

Gullstandard
9 years ago

I siviliserte land har man maktfordeling. I Norge, ikke, men kongen er i de minste et blekt minne om dette uvurderlige gode, som vi kastet bort.

Andy
Andy
9 years ago

Jadda, jadda, jadda. Prinsipielt riktig. Men det finnes adskillig viktigere ting å kaste bort sin tid på.
Har de ikke noe bedre å foreta seg enn å fremme det samme forslaget for 12. gang, et forslag de VET ikke har nubbetjangs til å bli vedtatt, så har partiet ikke livets rett. (Noe de fleste av oss egentlig har ment hele tiden, men…)

Arild Holta
9 years ago

Riktig, Andy. Det blir omtrent ingen reelle endringer av å bli republikk. Så hvorfor ikke kjempe for noe som øker lykken?

Fra arkivet