Kommentar

Offentliggjør forklaringene, Hadia!

Hvis regjeringen ved kulturminister Hadia Tajik ikke offentliggjør forklaringene som toppene i embedsverket har gitt Gjørvkommisjonen, bør de det gjelder selv offentliggjøre sine forklaringer.

Riksarkivaren av alle bestemte at alle forklaringer gitt til Gjørvkommisjonen skulle hemmeligholdes. Hvordan kan en byråkrat bestemme noe slikt? Heldigvis valgte regjeringen ved kulturminister Anniken Huitfeldt å offentliggjøre både nåværendes og tidligere statsråders forklaringer.

Problemet med forklaringene til statsminister Jens Stoltenberg, samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, tidligere justisminister Knut Storberget og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud er at de viser betydelig forvirring med hensyn til hvem som hadde ansvaret for sikkerhetsprosjektet i regjeringskvartalet. Ingen er i tvil om at Aasruds departement var ansvarlig for sikkerheten. Men prosjektet med å stenge Grubbegata var det betydelig mer tvil om. Storberget, Aasrud og Statsministerens kontor (SMK) skylder på hverandre. I tillegg skylder Knut Storberget på alle andre for at han i syv år har skrytt av at politiet stadig ble bedre rustet, noe som viste seg å være en gedigen bløff da politiet for alvor ble testet 22.juli ifjor.

At toppene i embedsverket misliker denne ansvarsfraskrivelsen burde ikke overraske noen. I helgen gikk flere av dem ut i Aftenposten og ba om at også deres forklaringer ble offentliggjort. Dèt er fullt forståelig. Det går på embedstoppenes ære løs at de blir beskyldt for noe de ikke kan forsvare seg mot, all den tid deres egne forklaringer hemmeligholdes.

Den nye kulturministeren, Hadia Tajik, har «arvet» denne saken fra Huitfeldt. Hun uttalte i helgen at departementet har gjort en grundig vurdering – og mener det er en vesensforskjell mellom politikere (som lever med offentlighet), og embedsverket. Ifølge norsk statsskikk kjenner Stortinget bare statsråden. Uansett hva embedsverket gjør er det statsråden som har og må ta ansvaret. Men er det rimelig at folk i embedsverket ikke får gi sin versjon av hva som har foregått under den rødgrønne regjeringen, når de politisk ansvarlige – statsrådene – fraskriver seg ansvar for alt som ikke fungerte, hverken 22.juli eller før denne datoen?

Kulturminister Hadia Tajik bør snarest markere at alt skal opp på bordet og frem i lyset i forbindelse med 22.juli-terroren og massakren. Dèt gjør hun best ved å offentliggjøre forklaringene til embedsmennene 22.juli-kommisjonen intervjuet. Et alternativ til full offentliggjøring er å offentliggjøre forklaringene til de som selv ber om dette.

Hvis kulturministeren ikke offentliggjør forklaringene, bør aktuelle topper i embedsverket selv sørge for at deres forklaringer blir offentliggjort – på den ene eller annen måte.

Det er forøvrig verdt å merke seg hva Dagsavisen skriver idag, om den rødgrønne regjeringens forhold til statsministerens ord efter 22.juli om mer åpenhet: Det er blitt mindre åpenhet.

Mest lest

Arrangementer