Ukategorisert

Det kryr av militærnektere i Norge

I et land med verneplikt må vi akseptere at vi har politikere som valgte bort den militære førstegangstjenesten for siviltjeneste. Begge ordningene har vært en del av verneplikten.

I Norge er det mange militærnektere og slik har det alltid vært. Det er i dagens situasjon ikke spesielt kjent fordi det er et bittelite mindretall som må utføre den militære førstegangstjenesten. Siviltjeneste på grunn av pasifistisk og religiøst grunnlag er ikke lengre noe alternativ.

Tidligere, for en del år siden, var det mange som tok noen løgner for å slippe førstegangstjenesten eller bli dimittert fra tjenesten. Snakk med dine foreldre, eldre søsken eller andre som ble født på 50, 60 eller 70-tallet. Noen av disse kan fortelle fantastiske historier om hva som ble gjort for å komme seg unna/dimittert fra førstegangstjenesten. Det skjer fortsatt, men i mindre grad, ettersom få blir innkalt til tjeneste i nåtid.

Så har vi de som tydde til hvite løgner for å få siviltjeneste, altså alternativet til den militære førstegangstjenesten. I «gamle dager», for eksempel 80 og 90-tallet, måtte disse gjennomføre politiavhør, med puggede svar, før de ble godkjente som sivilarbeidere. Etter hvert forsvant politiavhørene og erklæringene kom. Det har aldri vært prinsipiell forskjell på førstegangstjenesten og siviltjenesten, begge tjenestene har vært tvangsarbeid for staten – også kalt slaveri av en del liberalister.

Det er noen som har valgt/fått fengsel for at de nektet verneplikten på prinsipielt grunnlag. Det finnes også eksempler på personer som har fått fengsel fordi de ikke møtte til førstegangstjenesten etter at søknaden om siviltjeneste ble avvist. Mange av disse har betalt en høy pris, rett og slett fordi det alltid har vært mulig å sluntre unna tvangstjenesten for staten gjennom mer eller mindre avanserte løgnhistorier.

Atle Ottesen, politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, får nå kjeft for at han ble sivilarbeider som ungdom. Kritikken som kommer på VG.no er meningsløs. Årsaken er enkel; Atle Ottesen er ikke en unnaslunter. Han valgte siviltjeneste og fikk siviltjeneste, som har vært en del av verneplikten i Norge. Han har utført tvangstjenesten for den norske stat!

Som politisk rådgiver er han politiker og det har vært forsvarsministere som aldri har gjennomført verneplikten, blant annet Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) og Kristin Krohn Devold (H). Politikere i Forsvarsdepartementet er ikke eksperter på Forsvaret som fagfelt; de er politikere, verken mer eller mindre.

Lag et system med minimal misbruk! Det er på tide å avvikle verneplikten, altså tvangstjeneste for staten!

23 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
9 years ago

Hva gjør en pasifist hvis han blir innkalt i dag da? Er det ingen mulighet for å slippe, eller få en mer humanitær tjeneste uten militære innslag?

Andy
Andy
9 years ago

Vel.
Det blir allikevel litt for spesielt. Eller dumt.
Eller skal vi si – rett og slett litt useriøst.

Omtrent som å sette en satanist som rådgiver for kirkesaker. Eller en exorsist som helserådgiver. Eller en gangbanger som justisrådgiver.
Osv.
Osv.
Osv.

Jeg hadde i såfall satt mere pris på om de sparte inn pengene og heller reduserte statsapparatet med ihvertfall denne ene personen. Det hadde vært en liten men god begynnelse.

Gullstandard
9 years ago

Det Andy sa !

Gullstandard
9 years ago

En ting er hva de KAN gjøre, det er tydeligvis mye rart.

Men man sender visse signaler når man VELGER å sette en militærnekter som politidirektør, rådgiver i Forsvarsdeptet osv… om hva man legger vekt på, og hva vi kan forvente oss når det kommer til hælinga.

Gullstandard
9 years ago

Det dreier seg ikke om unnasluntring, men om kompetanse.

Jeg ville i aller høyeste grad ha sett deg i høye, viktige stillinger, da du har bevist og betalt dyrt for din integritet, men ikke akkurat i Forsvaret.

Gullstandard
9 years ago

Politisk styring av en livssviktig funksjon som Forsvaret krever at du forstår hva skal styres. Det betyr ikke nødvendigvis militær bakgrunn, men det betyr tilgang på kompetente rådgivere med slik bakgrunn.

Jeg har ingen tro på ledelse som et frittstående fenomen frikoplet fra fagområdet, det har feilet overalt der det er prøvd.

Andy
Andy
9 years ago

BMS: Det kler deg ikke å komme med vikarierende argumenter. Lite prinsipielt, om jeg må få si det slik. 😉 Du står fritt til å mene at alle skal ha rett til å nekte verneplikten. Jeg har både forståelse for og en viss sympati med det synet. Selv om jeg ikke er like bastant som deg akkurat der. Og det er virkelig ingen som krever at en forsvarsminister eller rådgiver har gjennomført førstegangstjenesten, selv om jeg personlig ville sett det som en absolutt fordel. Helt uavhengig av hva jeg måtte mene om tjenesten eller dep’et som sådan. Ingen, absolutt ingen,… Read more »

Pleym
Pleym
9 years ago

Atle Ottesen er rådgiver i politiske saker. Han er vel ikke den eneste som gir statsråden råd?

Gullstandard
9 years ago

Jo, det har virklig vært en katastrofe tidligere !

Pleym
Pleym
9 years ago

Nygaardsvoldregjeringen bestod av mange pasifister. Forsvaret kan være effektivt selv om man ikke har verneplikt.

Gullstandard
9 years ago

Jada, Pleym, jeg mener at verneplikten skader forsvaret.
Men verneplikt og militærtjeneste er ikke synonymer.

Lavthengende frukt, Bønna. (Frukt er noe de har sydpå…)

Pleym
Pleym
9 years ago

Absolutt enig. Og da bør det ikke være noen katastrofe om èn rådgiver har utført siviltjeneste fremfor å ha vært i uniform. Han har jo faktisk gjennomført lengre tids slavearbeid for staten enn om han hadde vært i uniform..

Gullstandard
9 years ago

Vel, som jeg skrev på FB om samme sak:

«så drev han «med å hjelpe elever med spesielle læringsbehov» under siviltjenesten. DET kommer ihvetfall godt med.»

«Slavearbeid» er ingen kvalifiserende faktor. Arbeid er. Og i milit ær sammenheng betyr det å ha tilbrakt mye tid i feltuniform.

Hvorvidt det er en katastrofe eller ikke avhenger av hvem ellers som finnes i FD og FO. Jeg frykter det verste.

Pleym
Pleym
9 years ago

Når du avtjener verneplikt er du ikke herre over din egen tid. Du har ikke bevegelsesfrihet. Du kan ikke selge din arbeidskraft til den prisen du vil, osv osv.

Klassisk definisjon på slavearbeid, spør du meg.

Andy
Andy
9 years ago

Som enkelte andre har påpekt andre steder: «Jeg får den opplæringen jeg trenger, og skal være politiker ikke soldat, sier 34-åringen til VG. – Noen vil jo si at du i en slik topposisjon ikke skal måtte trenge så mye opplæring, men heller ha egen kunnskap å bruke. Hva sier du til dem? – Jeg får den opplæringen jeg trenger, slik andre politiske rådgivere får innenfor sine felt, sier rådgiveren.» http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10046287 Er det noen som kan være så inderlig snille å fortelle meg hvordan han søkte og hva som gjorde at han fikk tilslaget?!?! Utover det helt åpenbare: Partibok og… Read more »

Gullstandard
9 years ago

Stråmann, PLeym. Verneplikt er IKKE temaet her nå, ingen av oss synes den er bra. Men militærtjeneste, vervet eller vanlig frivillig HV, er en arbeidskontrakt som begrenser tiden din, på linje med alle andre.
Jeg fatter ikke hvorfor verneplikt oppfattes som synonymt med militærtjeneste. Alle siviliserte land har frivillige militære mannskaper, på hel eller deltid, som karriere eller som gavnleg samfunnsinnsats. det at Norge er mindre siviilisert enn mange det er naturlig å sammenligne seg med er trist, men ikke relevant for dette temaet.

Pleym
Pleym
9 years ago

Men hva er da temaet? At en politiskk rådgiver i departementet ikke har iført seg uniform under førstegangstjenesten?

Er det virkelig verdens undergang?

Fra arkivet