Ukategorisert

Skremmende

Venstre-leder Trine Skei Grande med et utspill som må få oppmerksomhet og som bør skape debatt. Venstre-lederen har gode poeng.

Denne uken gikk etterretningskomiteen i den amerikanske kongressen hardt ut mot den kinesiske teknologigiganten Huawei, fordi de frykter at selskapet vil kunne drive spionasje for Kina. Mye av grunnen til frykten er at Kinas lovverk tillater myndighetene å hente ut all informasjon om kinesiske selskaper, til enhver tid. Komiteen påstår at Kina og Huawei har muligheten til og motivet for å drive spionasje, og advarer mot å la selskapet slippe til i viktig infrastruktur, som bredbånd og mobilnett, i USA og Canada. Selskapet, som ledes av en tidligere offiser, har også blitt utestengt fra bredbåndsutbygging i Australia, skriver Venstre.no.

Utgangspunktet for oppslaget på Venstres nettsted er en artikkel på Aftenposten.no.

–Jeg synes generelt det er ganske skremmende at vi ikke har et mer bevisst forhold til utbyggingen av vår infrastruktur. Det virker som om vi ikke har tenkt gjennom følgene av dette, sier Trine Skei Grande til Aftenposten.

–Det er ikke bare USA, men ganske mange land som har reagert og satt ned foten. Det er ikke bare det at Kina ikke er et demokrati, det er faktisk verdens største diktatur, og dette selskapet har en kobling til militæret. Man skal ikke være veldig konspiratorisk for å synes det er skremmende, sier Skei Grande.

Telenor-jubel
Onsdag åpnet Telenor fjerde generasjons mobilnett (4G) i elleve byer og tettsteder. Utbyggingen fortsetter i raskt tempo, og i løpet av året får flere enn én av tre nordmenn Telenor-4G.

Med hastigheter opptil ti ganger raskere enn i dag, vil 4G-nettet gi langt bedre brukeropplevelser. Hvis Kina-skeptikerne har rett, er dette en gavepakke for kinesiske myndigheter som kan drive med spionasje gjennom den nye teknologien. Tanken er skremmende!

4G-nett ble åpnet i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen. I løpet av året vil også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få Telenor-4G. Deretter fortsetter et ambisiøst utbyggingsløp inntil hele landet er dekket. Tromsø kommer første kvartal 2013. Jubel i store deler av landet, men jubelen kan ha en forferdelig bismak.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar
Gunnar
9 years ago

Kan det bli bedriftskunde flukt fra telenor til netcom i fremtiden mon tro?

Andreas
Andreas
9 years ago

Du må gjerne flykte over til Netcom, men Huawei sitt utstyr er ikke noe mindre utbredt der.

Begge aktørene baserer mye av infrastrukturen sin på Huawei sitt utstyr og må antas å være like sårbare hvis det er «plantet» noe fra produsent.

At det er Telenor som kommer i fokus nå er mer tilfeldigheter ved at de lanserer 4G samtidig som det støyer som verst i forholdet mellom Huawei (og ZTE) og USA.

Anonym
Anonym
9 years ago

Vi er blitt skeptisk til fredelig og frivillig handel mellom kommersielle aktører? Samtidig som vi lar oss skremme av krigshissende og pengetrykkende neokonservative representanter i Washington D.C som har helt klare innenrikspolitiske motiver med dette tøvet?

Er vi også redde for at Kina skal innvadere Nebraska og Oppland?

Andy
Andy
9 years ago

Men hvem hører på Trine Skei Grande? Venstres hovedproblem er vel at de i misforstått über-toleranse konsekvent velger seg ledere som er for opptatt med å jage sin egen hale. På den ene eller andre måte. Sponhaugen var skrekkeksempelet. Som var morsom og jordnær men utviklet seg til partidiktatoren som ingen turde fortelle at han manglet klær. Og Grande er på god vei til det samme, om enn ikke samme vei. Toleransen har blitt så viktig at hun ikke lenger evner å skille snørr og barter. Langt mindre å ta et standpunkt og stå ved det. Hun har blitt en… Read more »

Fra arkivet