Ukategorisert

Ny runde med snoking

Det politiske flertallet tillater fortsatt snoking i privatøkonomi og private spørsmål. Fra fredag 19. oktober er det mulig å sjekke hva venner, uvenner og andre tjente i 2011.

Det ble fra 2011 slutt på søk i skattelister via nettaviser. Det var Stortinget som sørget for nødvendige innstramninger i en praksis som var som ville vesten. Hensikten var blant annet å unngå kommersiell bruk av opplysningene.

Fortsatt har mediene tilgang til opplysningene. Det betyr at de selger aviser og skaffer seg sidevisninger på nett gjennom publisering av privat materiell. Hva en person tjener er et helt privat spørsmål som allmenheten har lite med. Deler av denne helgen blir sikkert brukt på slarv om forskjellige kjendiser i norske redaksjoner.

Vanlige borgere som ikke er tilknyttet en redaksjon som har avtale med Skatteetaten, kan søke i skattelistene ved innlogging på MinID/IDporten. Søkene anonymiseres dessverre og det er mulig å se på likningsopplysninger for til inntil 500 personer per måned.

Liberaleren sammenligner denne ordningen med å se inn i naboens vindu, lytte på andres telefonsamtaler eller snuse på post som er feiladressert. Offentliggjøring av helt private tall gjødsler misunnelse og er det noe vårt samfunn har for mye av, er det misunnelse.

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
9 years ago

Jeg synes de skattelistene som allerede er publisert av nettavisene burde kreves trukket tilbake fra nett. Kanskje ikke så liberalt, men jeg synes ikke de kan fortsette å publisere det. Normalt ikke tilhenger av sensur, men.

Andy
Andy
9 years ago

Hjertens enig! Det burde ikke være mulig for privatpersoner (eller firma) å snoke i andres private affærer. I alle andre land ses denne offentliggjøringen på som galskap. Skatteforhold er en sak mellom skattebetaler og skattevesen. Ingen annen. Og verre blir det når listene heller ikke egentlig sier noe som helst om den faktiske inntekt, formue og skatt. Mao at de i mange tilfelle sprer faktisk feilinformasjon. Men til saken: Dette er en kamp som må vinnes ett steg av gangen. Neste steg blir å kreve at de som blir offer for kikkingen får vite hvem som har bedrevet dyneløftingen. Det… Read more »

Andreas
Andreas
9 years ago

Like forventet som alltid har VG også lederartikkel om hvorfor det er viktig å publisere skattelistene for «åpenhetens skyld». Til og med et forsøk på å inkludere Hellas som et argument for åpne lister. Ehh…Det var vel ganske åpenbart for de fleste både i Hellas og utenfor at skatt var en opsjon man kunne velge bort der i gården. Var vel neppe nødvendig med noen lister for å bekrefte det. Jeg trenger heller ikke listene for å bekrefte det som statsbudsjettet allerede har vist – politikere tar penger over en lav sko fra sine innbyggere og bruker de som fulle… Read more »

Anonym
Anonym
9 years ago

Det er andre problemer med å ikke fjerne tidligere skattelister. F.eks. om man har endret navnet sitt så er det enkelt å finne ut hva pikenavnet var. Det er en opplysning ikke alle ønsker å gi fra seg. Jeg synes de burde pålegges å fjerne eldre lister og også fjerne ordningen med å søke i nye med innlogging.

Anonym
Anonym
9 years ago

Ennå et problem: en jeg kjenner ble kjæreste med en som var en del år eldre enn ham. Hun ville ikke svare når folk spurte hvor gammel hun var. Det er hennes rett. Men det var enkelt å finne ut av det ved å søke på skattelistene. Synes det er krenkende mot kvinner som vil lyve på alderen!

Fra arkivet