Ukategorisert

Den gamle stortingssalen 1814–1854

Vil du besøke Stortingets første tilholdssted og skue utover lokalene der Norges grunnlov og selvstendighet ble forsvart i tiden etter 1814?

Søndag 4. november klokken 16 åpner stortingspresidenten en utstilling i tilknytning til den gamle stortingssalen på Norsk Folkemuseum. Arrangementet er åpent for publikum, ifølge Stortinget.no.

Det var Christiania (Oslo) Katedralskoles lokaler i Dronningens gate som ble brukt som stortingssal fra høsten 1814 og frem til 1854. Da bygningen skulle rives for å gjøre plass til nytt hovedpostkontor, ble den gamle stortingssalen bevart og flyttet til Norsk Folkemuseum i 1914.

Den gamle stortingssalen har hatt en tilbaketrukket tilværelse på folkemuseets besøkssenter i nesten 100 år. Men den 4. november 2012 åpner en utstilling i tilknytning til den gamle stortingssalen og lagtingssalen som setter lokalene inn i sin historisk viktige kontekst. Utstillingen er laget i samarbeid med stortingsarkivet.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • 1981: Skiftet som forandret Norge1981: Skiftet som forandret Norge
  Willochregjeringen forandret Norge.
 • Et korrumpert monopolEt korrumpert monopol
  Norsk Tipping har skaffet seg et monopol på gambling i Norge gjennom "bestikkelser" av idrett og kultur.
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger