Ukategorisert

På tide med et fritt Tibet

Uttalelse vedtatt på landsmøtet i Unge Venstre.

«Det siste årets selvpåtenninger reflekterer en situasjon i Tibet som i løpet av 63 år med kinesisk okkupasjon har blitt stadig forverret. Unge Venstre krever umiddelbar stopp i brudd på menneskerettighetene.

Etter at Kina okkuperte Tibet i 1949 har ikke Tibet kontrollert sine egne områder. Den Tibetanske befolkningen har siden da vært okkupert og anektert av Kina. Unge Venstre mener derfor at Norge skal støtte det tibetanske folks rett til et eget hjemland og deres rett til suverenitet.

Selv om invasjonen var et brudd på både folkeretten og vedtatte sanksjoner i FN, har ingen land ennå anerkjent Tibet som en okkupert nasjon. Dermed pågår den kinesiske okkupasjonen for fullt, og situasjonen for tibetanerne blir verre for hver dag som går. Det er nå 300,000 kinesiske soldater i landet, og de kinesiske myndigheter håndhever et strengt og undertrykkende regime.Ytringsfriheten er sterkt begrenset, hundrevis av politiske fanger sitter fengslet, internett er sterkt sensurert og kinesiske myndigheter bedriver omfattende overvåkning av den tibetanske befolkningen. Samtidig påpeker FN-rapporter de siste fire årene utstrakt bruk av tortur, særlig av nonner og munker, men også mindreårige. Tibetanerne blir tvunget til å forlate sin nomadiske kultur og blir nektet å praktisere sin tro.

Siden 1949 har over 6000 templer og klostre blitt ødelagt av kinesiske myndigheter. Dette har ført til at 3000 tibetanere hvert år flykter fra landet. Majoriteten drar gjennom Himalaya-fjellene og utsetter seg ikke bare for farer som ekstrem kulde og sult, men også å bli skutt av kinesiske grensepatruljer. Grunnet siste års press på Nepal fra Kina, risikerer også flyktningene å bli utlevert til kinesiske myndigheter etter å ha krysset den nepalske grensen. Det er også blitt meldt om flere tilfeller der tibetanske flyktninger har blitt utsatt for ran og voldtekt begått av nepalsk politi.»

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer