Ukategorisert

Nesten bare sentrumspartier i Norge

Dersom Åslaug Hagas definisjon er korrekt, har Norge altfor mange sentrumspartier.

Det var på et nettmøte på Nationen.no, at den tidligere senterpartilederen besvarte et spørsmål om hva begrepet sentrumspolitikk betyr.

–Det finnes sikkert valgforskere som har fancy definisjoner av sentrumspolitikk, men for meg innebærer sentrumspolitikk bla: tro på folkestyre og et ønske om at vanlige folk skal ha mer innflytelse på politikken enn idag, at naturressursene skal forvaltes og ikke forbrukes, at frivilligheten skal dyrkes, at folkekulturen skal gis albuerom, at hele landet gis mulighet til å utvikle arbeidsplasser, at primærnæringer og tradisjonell industri verdsettes, at og at man har et stort solidarisk hjerte for verdens fattige. Det er flere partier som kan sette noen av disse punktene på sin liste av kjernesaker, men det er kombinasjonen av sakene og verdiene som gjør sentrum spesiell. Så burde jeg selvsagt tatt med sosial fordeling. Og motstand mot EU-medlemskap. Det siste blir en naturlig konsekvens av sakene og målsettingene jeg har nevnt, skriver Haga i et svar på nettmøte.

Comments are closed.

Mest lest

Fra arkivet

 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?
 • Fra Karl Marx til Mont PèlerinFra Karl Marx til Mont Pèlerin
  Max Eastman endte opp som markant kritiker av kollektivistiske ideologier.
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.