Ukategorisert

Formueskatten rammer

Det er store oppslag i dag i ulike medier om at formueskatten ikke betyr noe for rike mennesker.

–Formuesskatten betyr ingenting for meg, sier investor Øystein Stray Spetalen, ifølge Politisk.no.

I 2011 skrev Liberaleren om møbelhandler Frode Rønquist, en mann som driver Møbelringen-butikker i Finnmark.

I artikkelen vi publiserte, var Rønquist åpen om det han tjente. Han hadde en inntekt på litt over én million kroner, men tjente i realiteten kun 26 000 kroner hver måned.

Rønquist må betale formueskatt for møblene han har på lager for de fire butikkene han driver. For å betale formueskatten, må han ta ut 100 000 kroner hver fjerde måned i lønn. Møbelhandleren tar i tillegg ut 600 000 kroner i ren lønn til seg selv. Av dette betaler han 48 prosent inntektsskatt. Skattesatsen er så høy fordi han har en inntekt på én million. Samlet lønn til seg selv er dermed rundt 300 000 kroner, noe som tilsvarer 26 000 kroner hver måned.

Formueskatten betyr lite for personer den rødgrønne regjeringen ønsker å ta, for eksempel Øystein Stray Spetalen, men skatten rammer slitere som Frode Rønquist. Valgkampen 2013 bør handle om skattenivået og formueskatten er en naturlig del av debattgrunnlaget.

For liberalister er skatt et verdispørsmål. Det er et spørsmål om hvor mye frihet hver enkelt borger skal ha over eget liv. Høy skatteinngang betyr en omfattende stat som plager borgerne på mange områder.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer