Ukategorisert

«Anstrengt konfliktmakeri», Joachim Lund?

Ikveld har TV2s satsning «Vårt lille land» premiere kl. 2140, med programlederne Tonje Steinsland og Gerhard Helskog. Ifølge Aftenpostens anmeldelse byr første program bl.a på «anstrengt konfliktmakeri». Han refererer til innslaget om Oslo Freedom Forum.

Jeg har ikke sett programmet, men et av innslagene er altså fra Oslo Freedom Forum 2012, og intervju med initiativtager Thor Halvorssen. I programmet forsøker Gerhard Helskog ifølge Aftenpostens anmelder Joachim Lund på «en særdeles anstrengt og konstruert regimekritikk overfor den norske stat på vegne av Oslo Freedom Forum. De bryr seg ikke, gjentar både Helskog og arrangøren til det kjedsommelige, til tross for at arrangementet er både er finansiert av UD og får besøk av en statssekretær som både holder foredrag og har møter med andre deltagere.»

Så langt Lund. Jeg lurer på hvilken bakgrunnssjekk Lund har gjort før han skrev anmeldelsen, der han kaller innslaget om OFF for «programmets svakeste punkt».

Det er riktig at utenriksdepartementet sponser Oslo Freedom Forum, men andre bidrar langt mer økonomisk. Men UDs svakeste punkt er ikke pengene de gir (UD gir penger til så mangt), men hvordan departementet under Gahr Støres ledelse forholdt seg til OFF og deltagerne.

Oslo Freedom Forum ble i 2012 arrangert for fjerde gang. Jeg for min del var med for 2.gang. Det var mye men ikke imponerende mye oppmerksomhet i norske medier før OFF ble arrangert i mai ifjor. Mye av den oppmerksomheten OFF fikk handlet nettopp om at UD ikke prioriterte deltagelse på OFF. Først efter intens offentlig kritikk fikk statssekretær Gry Larsen presset inn et besøk og en gjestetale til OFF. Opposisjonspartier som Høyre, Venstre og FrP prioriterer derimot å delta – hvert år.

La oss se hva Lunds egen avis Aftenposten skrev i forkant av fjorårets konferanse:

«Besvarte ikke invitasjonen

Konferansen, som i år arrangeres for fjerde gang, kan skilte med en deltagerliste som får andre, tilsvarende seminarer til å blekne.

Fra hele verden kommer aktivister, akademikere, politikere, forretningsfolk og teknologipionerer for å formidle, diskutere og lære. Rundt 90 journalister reiser til Norge for å dekke konferansen. Oslo Freedom Forum vil trolig få en bredere internasjonal eksponering enn ski-VM i fjor. Dette er et arrangement som setter Oslo og Norge på verdenskartet.

Derfor er det uforståelig at norske myndigheter velger å holde seg unna.

Utenriksdepartementet støtter Oslo Freedom Forum med 400 000-500 000 kroner i året. Men den politiske ledelsen i departementet har aldri deltatt på arrangementet. Hvert år blir utenriksministeren og utviklingsministeren invitert. Og hvert år har de takket nei. I år har de ikke en gang svart på invitasjonen. Fra UD blir vi fortalt at det ikke er avklart om noen fra politisk ledelse skal stille, men arrangementet er ikke nevnt i ledelsens program for denne uken.

Heller ikke kronprinsparet har takket ja til de fire invitasjonene de har fått. Flere av konferansens norske partnere rister på hodet og forstår lite av at UD velger å ignorere en så betydningsfull konferanse som attpåtil arrangeres kun noen få hundre meter unna Victoria terrasse.»

Kanskje Joachim Lund skulle ta seg en samtale med sin kollega Joachim Rønneberg?

I internasjonale medier har Oslo Freedom Forum langt større oppmerksomhet enn fra norsk presse og norske myndigheter. Les f.eks denne kommentaren. Tidsskriftet The Economist har sammelignet OFFs betydning for at menneskerettighetsaktivister kan møtes med betydningen Verdens økonomiske forum i Davos har.

Les mer om Oslo Freedom Forum på Wikipedia, eller sjekk ut hjemmesiden.

Blant OFFs støttespillere finnes Fritt Ord, Amnesty International, Nobel Fredssenter, Den norske forfatterforening, Universitetet i Oslo, Den norske helsinkikomité, Thiel Foundation og Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, og Civita.

Medmindre Espen Barth Eide har en annen tilnærming enn partifelle og forgjenger Jonas Gahr Støre kommer heller ikke OFF 2013 til å få besøk av UD, og da tipper jeg at den første norske utenriksminister som gjester (eller til og med åpner) Oslo Freedom Forum kommer fra en borgerlig regjering, f.eks i 2014. Muligens blir det Ine Eriksen Søreide fra Høyre eller Morten Høglund fra FrP.

Jeg gleder meg til innslaget om OFF på «Vårt lille land» på TV2 ikveld, og ikke minst til Oslo Freedom Forum 2013, som går av stabelen 13. – 15.mai. Du kan følge OFF på Twitter: @OsloFF

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer