Ukategorisert

Hurtigruten skaper storm i Finnmark

At politikerne kjøper tjenester hos Hurtigruten ASA for transport av gods og mennesker, minner mistenkelig mye om subsidiering av cruisetrafikk.

Denne måneden har vi som har kommet med påstander om subsidiering fått vann på mølla. I en laber turistmåned har Hurtigruten ASA hatt mange kanselleringer av Øst-Finnmark, kanselleringer som er gjort uten at været har vært spesielt dårlig. Skip har seilt til Alta, ikke til Øst-Finnmark, med de fordelene det gir for Hurtigruten ASA som mottar betydelig med skattefinansierte penger for ruten Bergen – Kirkenes – Bergen.

Den 23. januar var elleve turer i Øst-Finnmark kansellert så langt i år. Åtte ganger har skip seilt til Alta, mens tre av kanselleringene har vært på grunn av årlige verkstedopphold. Elleve anløp på 22 dager betyr at mange anløp har blitt kansellert! Stortingsrepresentantene Frank Bakke-Jensen (H) og Ingalill Olsen (Ap) har reagert på omfanget av kanselleringer som skjer uten at været er dårlig.

Skattefinansierte overføringer til Hurtigruten ASA er gammeldags distriktspolitikk som fortrenger aktører som ikke mottar økonomisk støtte fra politikerne. I januar måned har Øst-Finnmark merket at gammeldags distriktspolitikk, en politikk det er bred flertall for på Stortinget, har sin pris.

Fra arkivet

 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?
  Dette er et merkelig spørsmål som alle liberalere bør avfeie. Vi bør stille bedre spørsmål!
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • En styrke og en svakhetEn styrke og en svakhet
  En av liberalismens sterkeste og viktigste sider er samtidig dens største svakhet.