Ukategorisert

Ingen frykt for større stat i FpU?

Hva har skjedd med den norske staten, eller offentlig sektor, etter at politikerne fikk tilgang på oljemilliarder?

Staten og offentlig sektor har blitt større på de aller fleste av områdene. Stor stat betyr redusert rom eller plass om du vil for private aktører og for borgerne.

FpU jubler over at Arbeiderpartiets programkomité ønsker en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. FpU er én av de store organisasjonene i Norge der liberalister og Liberalisme er godt forankret i store deler av organisasjonen.

Er det ingen frykt i FpU for at staten skal bli større, at veksten skal bli like stor som den har vært etter at politikerne fikk tilgang på de første oljemilliardene?

Liberaleren har aldri vært en sterk forsvarer av oljeutvinning, selv om det har vært publisert positive artikler om blant annet Snøhvit-utbyggingen i Finnmark, en utbygging som først og fremst handlet gass. Liberalister bør forenes i et ønske om en slankere stat, men staten blir ikke mindre og mer effektiv med at politikerne får formidabelt med penger å rutte med.

Enorme inntekter til staten betyr enormt forbruk! Oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen har nok en del positive ringvirkninger, men det betyr en større stat og hvordan kan FpU forsvare det?

0 0 vurderinger
Vurdering
3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tristan Dupré
8 years ago

Jeg synes du tolker FpUs uttalelse i aller verste mening. Jeg erkjenner ikke liberaleren.no sitt premiss. Selv om det ofte er sånn, så må ikke mer olje alltid bety en større stat. De aller fleste vestlige land har nemlig opplevd (årlig) vekst i offentlige utgifter. Det er en rekke kompliserte faktorer som gjør at disse landene ekspanderer sine offentlige sektorer, enten de har olje eller ikke. Når vi først har sagt at oljen skal tilhøre “alle” – et standpunkt som godt kan diskuteres, en diskusjon man neppe vil finne i andre ungdomspartier enn FpU – så har staten et ansvar… Read more »

Mest lest

Fra arkivet

 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Jeg har hvite privilegierJeg har hvite privilegier
  Morgenbladets sjekkliste er vanskelig å unnslippe.
 • Keynes versus keynesianerneKeynes versus keynesianerne
  Keynes var en økonom for depresjoner.
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.