Ukategorisert

Nei til verneplikt for kvinner

Det er positivt at flertallet i programkomiteen i Arbeiderpartiet sier nei til kjønnsnøytral verneplikt.

I denne sammenhengen betyr verneplikt militær førstegangstjeneste, ettersom siviltjenesten er borte.

I dag presenterte Helga Pedersen programkomiteens forslag til program, et dokument som landsmøtet skal behandle.

For øvrig var det et programforslag med typisk arbeiderpartifarge. Arbeiderpartiet vil videreføre den norske modellen med en stor stat og mange skatter og avgifter.

Se mer på nettstedet til Arbeiderpartiet.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
IL
IL
9 years ago

Hvorfor er det positivt at de sier nei til kjønnsnøytral verneplikt? Vi kan enes om at verneplikten er illiberal og reaksjonær, men en kjønnsnøytral verneplikt er da i hvert fall litt mindre arkaisk enn den eksisterende ordningen hvor man forskjellsbehandler borgere basert på kjønn. Er ikke likhet for loven et bærende liberalt prinsipp, selv om man måtte være uenig i loven det gjelder?

Andy
Andy
9 years ago

Nei, det er ikke positivt. For sålenge kvinner «slipper unna» gidder det store flertall av denne samme halvdelen av befolkningen ikke å involvere seg i spørsmålet. Og dermed forlenges «kampen» (sic) for å fjerne verneplikten som institusjon ut i det ubestemmelige.
Hadde reglene derimot blitt endret til å gjenspeile kjønnsnøytralitet ville protestene ganske umiddelbart vokst til slike proporsjoner at den almenne verneplikten hadde blitt avskaffet i løpet av et år eller to.

b
b
9 years ago

Så lenge det er snakk om å øke grunnlaget og ikke antallet vernepliktige, klarer jeg ikke å se Liberalerens poeng.

Nå er det slik at hele befolkningen har bestemt at halvparten av befolkningen skal være med i et slavelotteri. Det må da være mer rettferdig at alle som er med på å bestemme dette skal være med i dette lotteriet..?

Men ja, slaveri er galt, og la oss heller avskaffe hele!

Anonym
Anonym
9 years ago

Det hadde vært positivt hvis AP ville avskaffe verneplikten. Å si nei til kjønnsnøytral verneplikt er kanskje positivt for de kvinnene det gjelder, men det er ikke noe godt signal.

IL
IL
9 years ago

Synes ikke jeg fikk noe godt svar på hvorfor det er positivt med forskjellsbehandling. Selv om man er uenig i en lov er likhet for loven et grunnleggende rettighetsprinsipp, individer er likeverdige uavhengig av kjønn. Og at forsvaret bare tar inn en brøkdel av utvalget har ikke noe å gjøre med den grunnleggende uretten i hvordan dette utvalget pr. nå defineres.

Verneplikt er ille, forskjellsbehandling på grunnlag av kjønn er mye verre.

Anonym
Anonym
9 years ago

Et flertall av kvinner bruker (minst) et år på å føde og ta vare på babyer (selv om det strengt talt kan sies å være valgfritt, men med forebehold: kvinner har jo klokken som tikker, hormoner). Resonnementet er vel at siden de gjør det, skal de ikke behøve å gjøre militærtjeneste. Og så har det noe med forskjeller i fysisk styrke å gjøre, kanskje. Dette er ikke helt urimelig, men det blir urimelig i en kontekst der det norske samfunnet hardnakket hevder det ikke er kjønnsforskjeller og i tillegg legger skylden på alt som er negativt på menn. Dessuten har… Read more »

Gullstandard
9 years ago

Det er nå engang biologiske forskjeller mellom de to kjønn, som statistisk sett har en betydning for krigsinnsats. Kvinner er egenrelt sett mer omsorgsfulle og menn er generelt sett mer agressive. Det kan tenkes at slikt spiller inn i krig 🙂 Formålet med militærtjeneste er tross alt å drepe fiender, og å fortsette striden selv om de beste kompis ligger ved siden av deg med tarmene utover bakken. Israel har verneplikt for kvinner ja, men de blander IKKE kvinner og menn i stridende avdelinger. Ikke fordi kvinnene ikke er kompetente, men fordi stridsmoralen faller fra hverandre. Menn generelt klarer ikke… Read more »

Fra arkivet