Ukategorisert

Går sammen om prinsipper for ytringsfrihet og personvern

Telenor og øvrige medlemmer av telekommunikasjonens industridialog om ytringsfrihet og personvern har i dag offentliggjort et samarbeid med Global Network Initiative (GNI) om å fremme ytringsfrihet og personvern innen informasjons- og kommunikajsonsteknologisektoren (IKT).

Industridialogen lanserer nå den første versjonen av et sett ledende prinsipper som et utgangspunkt for en videre dialog med interessegruppene.

–Dagens lansering av samarbeidet med GNI og av våre ledende prinsipper er et stort første skritt. Gjennom å samarbeide med andre viktige telekomselskap, søke støtte fra GNI som en felles plattform og involvere relevante interessegrupper, gjør vi fremskritt på denne viktige reisen. Sammen er vi bedre i stand til å ta opp saker og finne en felles holdning til menneskerettigheter som ytringsfrihet og personvern på et globalt nivå, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Industridialogen består av en gruppe globale selskaper som samarbeider om å utveksle erfaring, læring og verktøy. Sammen har de skapt et første sett av ledende prinsipper, og nå, med støtte fra GNI, er planen å fortsette å ta opp saker tilknyttet ytringsfrihet og involvere enda flere hovedinteressegrupper.

–Telekommunikasjon spiller en viktig rolle i å lette den frie flyten av informasjon, og i dag har vi satt et globalt søkelys på de effektene som menneskerettigheter og økonomi har på sektoren, sier lederen for GNI, Executive Director Susan Morgan. – GNI tror mengde gir styrke og at dette er en viktig anledning til å sette opp felles mål og ha en felles holdning til menneskerettigheter.

Medlemmene i Industridialogen går ikke inn i GNI som en del av dette samarbeidet og gruppen er åpen for andre teleselskaper. I arbeidet er det innebygget en prosess med fornyet gjennomgang som vil vurdere utviklingen i løpet av en to-års periode.

Om GNI
GNI består av en gruppe selskaper som representerer flere interessegrupper, som frivillige organisasjoner (inkludert menneskeretts- og pressefrihetsgrupper), investorer og akademikere, som har etablert et samarbeid for å beskytte og fremme ytringsfrihet og personvern i IKT-sektoren. GNI sørger for ressurser til IKT-selskaper som trenger hjelp til å ta opp vanskelige saker tilknyttet ytringsfrihet og personvern, som de risikerer å møte hvor som helst i verden. GNI har skapt et rammeverk av prinsipper og en konfidensiell samarbeidsmåte som kan takle de utfordringer samfunnsansvar stiller til IKT-sektoren.

Industridialogen for telekom ble dannet i 2011 for å lage en felles holdning til ytringsfrihet og personvernutfordringer innen sektoren. Industridialogen finnes på engelsk, fransk, spansk, arabisk, kinesisk, russisk og tyrkisk. Selskaper som i dag deltar i Industridialogen er:

• Alcatel-Lucent
• France Telecom-Orange
• Millicom
• Nokia Siemens Networks
• Telefonica
• Telenor
• TeliaSonera
• Vodafone

(Pressemelding fra Telenor)

Mest lest

Arrangementer