Ukategorisert

Partysvensker kan brukes til så mangt

Blant annet til å skjelle ut Høyre for politikken deres søsterparti Moderaterna fører i den svenske regjeringen. Slik Aps Marianne Marthinsen gjør i dagens Klassekampen.

I innlegget «Partysvensker go home!» (NB! Lenke lagt til kl. 1317) stiller Marthinsen det retoriske spørsmålet «Hva skjer med et land når ungdom tilsvarende 1000 skoleklasser forsvinner?»

Tja, hva skjedde med Norge da tusenvis av fattigfolk søkte lykken i Amerika? Og ikke minst; hvordan gikk det med de som dro?

Marianne Marthinsen skriver: «Men for min del må partisvenskene gjerne bli. Norsk økonomi trenger dem.» Og: «Det er i Sverige de bør være bekymret. Det er den konservative svenske statsministeren som burde pepre Oslos betongvenger om å komme hjem. En av Sveriges viktigste eksportartikler har blitt arbeidsledig svensk ungdom. I 2011 satte Sverige utvandringsrekortd. Ikke siden 1887 og folkevandringen til Amerika har flere svensker forlatt landet, og den største gruppen dro til Norge.»

I forlengelsen av det retoriske spørsmålet skriver hun: «Hvordan skal svenske økonomi klare å vokse på sikt, møte eldrebølgen og opprettholde velferdsstaten om disse bestemmer seg for å reise tilbake?» Resten av innlegget er et angre på Høyre, som Marthinsen mener kopierer politikken til sitt svenske søsterparti. Altså partiet til statsminister Fredrik Reinfeldt.

Bekymringen om svensk ungdom er altså et påskudd til å angripe Erna Solberg for å ville føre Moderaternas politikk i Norge. Og så spår Marthinsen hvordan det vil gå, basert på hvordan det har gått i Sverige.

Vær glade for svenskene!
Norden har fritt arbeidsmarked siden 1947. EU/EØS siden 1992. Skal vi da være lei oss og «bekymret» for at det kommer folk hit for å jobbe. De såkalte partysvenskene er for det meste unge. De kommer for å jobbe fordi de trenger en jobb. Og Norge trenger arbeidskraften. Mange av dem jobber i service-yrker. Enten de er frisører, servitører eller gjør noe annet. De jobber. De drar fordi de må – og fordi de har mulighet. De slipper å dra så langt som til Amerika eller Australia. Norge og Sverige er ikke så forskjellige, hverken kulturen, folkene eller systemet. Norge er kanskje litt mer liberalt og mindre autoritetstro enn Sverige.

Hva skulle Sverige gjort for disse titusener av ungdommer? Skapt arbeidsplasser? Naturligvis. Men arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. Omskapt dem fra arbeidssøkere til trygdemottagere? Uføretrygde dem? Slik vi gjør i Norge?

Det er positivt at ungdom istedenfor å klage over alt samfunnet ikke gjør for dem eller gå rundt som arbeidsledig eller trygdet velger å flytte på seg, for å jobbe eller ta utdannelse.

Marianne Marthinsen burde takke «partysvenskene» for at de bidrar til å holde Norge igang. Det er ikke alt som kan smøres med oljepenger. Selv om Ap og den rødgrønne regjeringen forsøker så godt de kan.

Mest lest

Arrangementer