Ukategorisert

Partysvensker kan brukes til så mangt

Blant annet til å skjelle ut Høyre for politikken deres søsterparti Moderaterna fører i den svenske regjeringen. Slik Aps Marianne Marthinsen gjør i dagens Klassekampen.

I innlegget “Partysvensker go home!” (NB! Lenke lagt til kl. 1317) stiller Marthinsen det retoriske spørsmålet “Hva skjer med et land når ungdom tilsvarende 1000 skoleklasser forsvinner?”

Tja, hva skjedde med Norge da tusenvis av fattigfolk søkte lykken i Amerika? Og ikke minst; hvordan gikk det med de som dro?

Marianne Marthinsen skriver: “Men for min del må partisvenskene gjerne bli. Norsk økonomi trenger dem.” Og: “Det er i Sverige de bør være bekymret. Det er den konservative svenske statsministeren som burde pepre Oslos betongvenger om å komme hjem. En av Sveriges viktigste eksportartikler har blitt arbeidsledig svensk ungdom. I 2011 satte Sverige utvandringsrekortd. Ikke siden 1887 og folkevandringen til Amerika har flere svensker forlatt landet, og den største gruppen dro til Norge.”

I forlengelsen av det retoriske spørsmålet skriver hun: “Hvordan skal svenske økonomi klare å vokse på sikt, møte eldrebølgen og opprettholde velferdsstaten om disse bestemmer seg for å reise tilbake?” Resten av innlegget er et angre på Høyre, som Marthinsen mener kopierer politikken til sitt svenske søsterparti. Altså partiet til statsminister Fredrik Reinfeldt.

Bekymringen om svensk ungdom er altså et påskudd til å angripe Erna Solberg for å ville føre Moderaternas politikk i Norge. Og så spår Marthinsen hvordan det vil gå, basert på hvordan det har gått i Sverige.

Vær glade for svenskene!
Norden har fritt arbeidsmarked siden 1947. EU/EØS siden 1992. Skal vi da være lei oss og “bekymret” for at det kommer folk hit for å jobbe. De såkalte partysvenskene er for det meste unge. De kommer for å jobbe fordi de trenger en jobb. Og Norge trenger arbeidskraften. Mange av dem jobber i service-yrker. Enten de er frisører, servitører eller gjør noe annet. De jobber. De drar fordi de må – og fordi de har mulighet. De slipper å dra så langt som til Amerika eller Australia. Norge og Sverige er ikke så forskjellige, hverken kulturen, folkene eller systemet. Norge er kanskje litt mer liberalt og mindre autoritetstro enn Sverige.

Hva skulle Sverige gjort for disse titusener av ungdommer? Skapt arbeidsplasser? Naturligvis. Men arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. Omskapt dem fra arbeidssøkere til trygdemottagere? Uføretrygde dem? Slik vi gjør i Norge?

Det er positivt at ungdom istedenfor å klage over alt samfunnet ikke gjør for dem eller gå rundt som arbeidsledig eller trygdet velger å flytte på seg, for å jobbe eller ta utdannelse.

Marianne Marthinsen burde takke “partysvenskene” for at de bidrar til å holde Norge igang. Det er ikke alt som kan smøres med oljepenger. Selv om Ap og den rødgrønne regjeringen forsøker så godt de kan.

0 0 vurderinger
Vurdering
2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
8 years ago

Jeg lurer på om Arbeiderpartiets representant hadde omtalt arbeidsinnvandrere fra Pakistan, Polen eller India på tilsvarende rasistiske måte. Neppe! Nå er det jo fastslått fra faglig autoritativt hold at begrepet partysvenske er rasistisk. Vel, da kan vi altså konstatere at Det Norske Arbeiderparti ikke bare har kommunestyrerepresentanter på Hamar som er uttalt antisemittiske, men at de også har avisskrivende representanter som er rasistiske overfor andre grupper. Greit å vite, så vet vi hvem vi ikke skal stemme på.
Nei til rasisme! Nei til Arbeiderpartiet!

Pleym
8 years ago

Gode poenger, Eivind. Og uten sammmenligning forøvrig: Mange kommer unna med kommentarer om den katolske kirke som neppe hadde gått upåaktet hen om jødiske rabbier eller muslimske imamer var blitt omtalt likedan (når de faktisk mener de samme tingene, rent teologisk).

Mest lest

Fra arkivet

 • Mangfold versus enfoldMangfold versus enfold
  Markedet skaper mangfold og politikk skaper enfold. Hva vil du velge?
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Frihet, likhet og brorskapFrihet, likhet og brorskap
  14. juli feirer Frankrike den store revolusjonen i 1789.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.