Ukategorisert

Rotevatn ønsker å endre alkoholloven

Utspillet fra Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre og stortingskandidat, er først og fremst et rop om at politikerne må endre alkoholloven drastisk.

Det er NRK Sogn og Fjordane som skriver om drømmen om å fjerne skjenkebevillinger slik vi kjenner ordningen i dag. For å forklare Rotevatns ønske med få ord, er det et ønske om at de som får skjenkebevillinger skal få beholde bevillingen så fremst bedriften ikke gjør noe galt. Et godt ønske og en god visjon som det ikke er politisk flertall for i inneværende periode, og som det ikke blir flertall for i neste periode.

Liberale politikere prater ofte positivt om en liberal alkoholpolitikk i festlig lag, bokstavelig talt, uten at de jobber hardt for store endringer av alkoholloven. Fremskrittspartiet og Høyre kan være eksempler som gir dekning for påstanden.

Det er noen praktiske problem i ønsket til Sveinung Rotevatn, ut fra dagens organisering av skjenke- og salgspolitikken i alkoholpolitikken. Dersom liberalister har flertallet i kommunestyret, vil skjenketiden være så liberal som alkoholloven tillater, en lov vedtatt av Stortinget. Det betyr skjenking til klokken 03:00 hver dag. Så får vi et valg og formynderne vinner valget. Formynderne vil omtrent umiddelbart innskrenke skjenketiden, la oss si til midnatt på hverdagene og klokken 02:00 i helgene. Det betyr at den forutsigbarheten Unge Venstre-lederen etterlyser, vil være umulig å få til dersom kommunene tildeler bevillingene. Det er kun en løsning, en liberalistisk løsning; fullstendig renovering av alkoholloven og avvikling av bevillingsordningen. Politiske vedtatte konsesjoner er en ulempe, uansett hvordan vi vrir på det.

Fordelen med Sveinung Rotevatn som politiker og de tanker han lanserer med ujevne mellomrom i alkoholpolitikken, er ytterligere press for store endringer av en alkohollov som begrenser eiendomsrettigheter, valgmuligheter og mangfold. Dersom Rotevatn får alkoholpolitikk på dagsorden i høstens valgkamp, og det blir en kamp mellom de liberale og formynderne, vil det være verdt hver eneste frustrasjon om dette politiske området som Liberalerens redaksjon har hatt de siste årene.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer