Ukategorisert

Alkoholavgiften i Norge må revideres

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) forventer at regjeringen tar problemene med grensehandel og smugling på alvor og reduserer alkoholavgiftene i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Alkohol koster 43 prosent mindre i Sverige enn i Norge. Ferske tall fra Svenske HUI Research, viser at antall reiser til Sverige fra Norge økte fra 9.5 millioner i 2011 til 12,1 millioner i 2012. Norske kunder brukte 13 milliarder kroner på dagligvarer og 7 milliarder kroner på forbruksvarer hos søta bror i 2012

–Svenske kjøpesentre har begynt å annonsere i Norge med at Systembolaget har åpent. De vet at det lønner seg, fordi prisbevisste nordmenn kommer i hopetall for å handle. I fjor ble det solgt nærmere 31 millioner liter alkoholvarer i de ”norske” systembolagene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening.

De svenske avgiftene på brennevin har ikke økt siden 1998. Avgiften på vin har stått stille siden den ble redusert i 2001. I 2012 ble det solgt 1,6 millioner liter brennevin, 16,4 millioner liter sterkøl og 12,7 millioner liter vin på de «norske» Systembolagene. I tillegg gikk det unna over 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker langs grensen.

–Norske alkoholavgifter øker hvert eneste år, mens de svenske avgiftene ikke røres. Sigbjørn Johnsen og regjeringen må snart ta dette inn over seg, og starte en harmonisering av norske avgifter mot nivået i Sverige, sier Jordheim.

–Vi hører nå ukentlig om store beslag på grensen, salget til nordmenn på Systembolagene går opp og taxfree-salget går unna. Samtidig taper Vinmonopolet stadig terreng. I sum gjør dette at vi er alvorlig bekymret for Vinmonopolets fremtid. Det burde regjeringen også være, sier Jordheim.

(Pressemelding fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Mest lest

Arrangementer