Ukategorisert

Et forsvar for Oslo Freedom Forum – av Bjørn Ihler

Dagens gjesteskribent er samfunnsdebattant Bjørn Ihler. Han reagerer på Klassekampens sverting av arrangementet Oslo Freedom Forum, som nylig ble avholdt i Oslo for femte år på rad.

Av Bjørn Ihler

I Klassekampen den 16.mai, og i gårsdagens artikkel på The Electronic Intifada kan man lese at en av organisasjonene som gir økonomisk støtte til The Human Rights Foundation som står bak det årlige arrangementet Oslo Freedom Forum også har gitt støtte til organisasjoner som kan beskrives som høyreekstreme og islamofobe. En av disse organisasjonene har også vært blant inspirasjonskildene Anders Behring Breivik siterte i sitt manifest. Dersom man leser artiklene kan man nesten få inntrykk av at Oslo Freedom Forum er et reir av Breivikstøttende, islamofobe høyreekstremister.

Dette inntrykket er så langt fra virkeligheten man kan komme.

Bjørn Ihler. Foto: Dennis Lehman,BT

Deltagerne på Oslo Freedom Forum arbeider alle for frihet og menneskerettigheter. Det samme gjør The Human Rights Foundation som har som mål å samle folk, uavhengig av deres politiske, kulturelle og ideologiske standpunkt i kampen for å forsvare menneskerettigheter og promotere liberale demokratier i Amerika.

The Human Rigths Foundation spesifiserer også tydelig at de ikke på noen måte automatisk støtter sine donorers synspunkter og meninger. Donorene kan heller ingen makt til å definere hvilken retning The Human Rights Foundations research skal ta eller hvilke konklusjoner de skal komme frem til.

I år var mitt andre år som deltager på Oslo Freedom Forum. Forumets grunnlegger Thor Halvorsen var blant de første til å se på meg som det jeg følte meg som, en overlevende og ikke et offer, etter terroren 22/7/2011. Både Thor og forumet har tatt meg, som motstander av Breivik og høyreekstremisme, imot med åpne armer. De har vært viktige ledd i min prosess for å komme meg videre, og er fortsatt viktige inspirasjonskilder i min kamp for å bruke ytringsfriheten mot ekstremisme og for åpenhet og frihet. Thors bånd til meg er med andre ord mye sterkere enn hans bånd til Breivik og andre høyreekstremister.

Dersom Klassekampen faktisk møtte opp til Oslo Freedom Forum ville de se et av de viktigste årlige arrangementene for menneskerettighetsforkjempere fra hele verden. Et arrangement som utviser stor respekt for ulike meninger, men samtidig står hardt i mot diktaturer, undertrykkelse, forfølgelse og tortur, som mange av deltagerne har vært gjennom.

Klassekampen gjør et patetisk forsøk på å svartmale det som i realiteten er en manifestasjon i sterk kontrast til Behring Breiviks ideologi. Oslo Freedom Forum bringer sammen feminister, muslimer, kristne, jøder og utallige andre. Kampen for frihet og menneskerettigheter forener på arrangementet aktivister fra både høyre og venstre i det politiske spektret. Sett i sammenheng med dette spiller det at en av donorene til The Human Rights Foundation også donerte til organisasjoner Behring Breivik lot seg inspirere av ingen rolle.


Bjørn Ihler, vil sommeren 2013 fullføre sin Bachelor i Theatre and Performance Technology ved The Liverpool Instittue for Perfroming Arts. Sommeren 2011 overlevde han Anders Behring Breiviks angrep på Utøya. Siden det har han vært aktiv i samfunnsdebatten, med et spesielt fokus på menneskerettigheter, demokrati og ytringsfrihet. Bjørn livnærer seg for tiden som skribent, forfatter og filmskaper.

Hjemmeside


Ovenstående innlegg stod også på trykk i Klassekampen 22.mai, under tittelen «Patetisk svartmaling»

Mest lest

Arrangementer