Ukategorisert

VG anbefaler ferietur til diktatur

Hvorfor reiser ingen hit? spurte VG lørdag, og gav en malende beskrivelse av fine strender i det afrikanske landet Ekvatorial-Guinea. De nevnte ikke at landets statsoverhode er en av verdens lengstregjerende diktatorer.

Jeg har ikke klart å finne artikkelen på nett, men gjengir noen smakebiter:

«Mens turismen til populære Sør-Afrika økte med nye 10 prosent i 2012, hadde vesle, vestafrikanske Equatorial Guinea knapt 6000 registrerte internasjonale besøkende, og havner dermed øverst på listen over de minst populære afrkanske turistlandene.»

Forklaringen på det lave antallet turister blir også gjengitt i VG:

«Verdensbanken tror årsaken til at Equatorial Guinea med sine strender og øyer tiltrekker seg så få turister, er at landet fremstår som et korrupt diktatur med dårlig infrastruktur. Dessuten er det et byråkratisk mareritt å få seg visum, skriver Bistandsaktuelt.»

«fremstår som et korrupt diktatur» der, altså. Men la nå ikke slike detaljer ødelegge for reklamen:

«Like fullt kan den tidligere spanske kolonien skilte med både nasjonalpark, øde badestrender, arkitektur fra kolonitiden og den severdige vulkanen Pico Malabo.»

Et flott bilde av en afrikansk utseende gutt ledsager reportasjen, og har følgende billedtekst: «Strand-land: Vest-afrikanske Equatorial Guinea har supre strender og øde øyer – men bare 6000 turister årlig.»

Andre toner om Ekvatorial-Guinea
I artikkelen «Landene ingen vil besøke» skriver Bistandsaktuelt om Ekvatorial-Guinea:

«Og til slutt, det landet med aller færrest besøkende i 2012: Ekvatorial Guinea . Bare 6000 registrerte inter-nasjonale besøkende kom i fjor.

Årsaken til at det lille landet på Afrikas vestkyst trekker til seg så få besøkende er nok at det er et korrupt diktatur med dårlig infrastruktur – og det å få visum er et byråkratisk -mareritt.

Men de som kommer til Ekvatorial Guinea kan besøke øde strender, se arkitektur fra kolonitiden, oppleve nasjonalpark og vulkanen Pico Malabo.

Kanskje er Ekvatorial Guinea eller et av de andre landene på lista verdt et besøk? Man slipper i alle fall ganske sikkert å være omgitt av andre nordmenn om man legger turen til av disse landene.»

Liberalerens intervju med opposisjonen
To år på rad har Tutu Alicante Leon fra Ekvatorial-Guinea vært i Oslo, og deltatt på Oslo Freedom Forum. Han leder organisasjonen EG Justice. I fjor skrev vi kort om hans foredrag om diktaturet til Obiang-familien. Efter årets konferanse var over, brakte vi et intervju med ham. Det kan stå som motvekt til VGs skjønnmalende artikkel om ferieparadiset.

Dag Fonbæk heter journalisten som skrev den skjønnmalende artikkelen om Ekvatoria-Guinea som fereparadis. Kanskje han skulle tatt seg en prat med kollega Hanne Skartveit, som var blant deltagerne på Oslo Freedom Forum?

Mest lest

Arrangementer