Ukategorisert

VG anbefaler ferietur til diktatur

Hvorfor reiser ingen hit? spurte VG lørdag, og gav en malende beskrivelse av fine strender i det afrikanske landet Ekvatorial-Guinea. De nevnte ikke at landets statsoverhode er en av verdens lengstregjerende diktatorer.

Jeg har ikke klart å finne artikkelen på nett, men gjengir noen smakebiter:

«Mens turismen til populære Sør-Afrika økte med nye 10 prosent i 2012, hadde vesle, vestafrikanske Equatorial Guinea knapt 6000 registrerte internasjonale besøkende, og havner dermed øverst på listen over de minst populære afrkanske turistlandene.»

Forklaringen på det lave antallet turister blir også gjengitt i VG:

«Verdensbanken tror årsaken til at Equatorial Guinea med sine strender og øyer tiltrekker seg så få turister, er at landet fremstår som et korrupt diktatur med dårlig infrastruktur. Dessuten er det et byråkratisk mareritt å få seg visum, skriver Bistandsaktuelt.»

«fremstår som et korrupt diktatur» der, altså. Men la nå ikke slike detaljer ødelegge for reklamen:

«Like fullt kan den tidligere spanske kolonien skilte med både nasjonalpark, øde badestrender, arkitektur fra kolonitiden og den severdige vulkanen Pico Malabo.»

Et flott bilde av en afrikansk utseende gutt ledsager reportasjen, og har følgende billedtekst: «Strand-land: Vest-afrikanske Equatorial Guinea har supre strender og øde øyer – men bare 6000 turister årlig.»

Andre toner om Ekvatorial-Guinea
I artikkelen «Landene ingen vil besøke» skriver Bistandsaktuelt om Ekvatorial-Guinea:

«Og til slutt, det landet med aller færrest besøkende i 2012: Ekvatorial Guinea . Bare 6000 registrerte inter-nasjonale besøkende kom i fjor.

Årsaken til at det lille landet på Afrikas vestkyst trekker til seg så få besøkende er nok at det er et korrupt diktatur med dårlig infrastruktur – og det å få visum er et byråkratisk -mareritt.

Men de som kommer til Ekvatorial Guinea kan besøke øde strender, se arkitektur fra kolonitiden, oppleve nasjonalpark og vulkanen Pico Malabo.

Kanskje er Ekvatorial Guinea eller et av de andre landene på lista verdt et besøk? Man slipper i alle fall ganske sikkert å være omgitt av andre nordmenn om man legger turen til av disse landene.»

Liberalerens intervju med opposisjonen
To år på rad har Tutu Alicante Leon fra Ekvatorial-Guinea vært i Oslo, og deltatt på Oslo Freedom Forum. Han leder organisasjonen EG Justice. I fjor skrev vi kort om hans foredrag om diktaturet til Obiang-familien. Efter årets konferanse var over, brakte vi et intervju med ham. Det kan stå som motvekt til VGs skjønnmalende artikkel om ferieparadiset.

Dag Fonbæk heter journalisten som skrev den skjønnmalende artikkelen om Ekvatoria-Guinea som fereparadis. Kanskje han skulle tatt seg en prat med kollega Hanne Skartveit, som var blant deltagerne på Oslo Freedom Forum?

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
8 years ago

Bør man la være å besøke land med tvilsomme eller autoritære regimer? Turistindustrien i Spania ble jo som kjent etablert under Franco, og horder av svensker og engelskmenn besøkte strendene (nordmenn kom raskt etter).

Vil ikke turisme bidra til å øke den internasjonale oppmerksomheten om hva som foregår i landet?

andy
andy
8 years ago

@Konrad:
Kan igrunnen ikke se at PAPC anbefaler noe som helst. Han bare peker på at det er et helt meningsløst spørsmål fra VG, all den tid de faktisk selv også siterer det som må være svaret på spørsmålet (styresett OG visumproblemer).

Konrad
8 years ago

Personlig synes jeg ikke man skal la være å besøke land med tvilsomme regimer, men den som gjør det må være informert. Selv har jeg besøkt Cuba noen ganger, og jeg er fullt informert om hva Castro-gutta står for. Slik økonomien på Cuba er styrt, forsvinner naturlig nok mye av valutainntektene inn på regimets konto, men som turist forsøker jeg alltid å bruke penger slik at de ender hos vanlige folk. Jeg tror faktisk det er bedre for cubanere med turister enn at de blir isolert. Det samme gjelder Hviterussland. I Sovjet-tiden reiste jeg også rundt i Øst-Europa og snakket… Read more »

Konrad
8 years ago

«Men la det være nevnt at norske bilister allerede forer regimet med inntekter gjennom kjøp av bensin. Liberaleren har skrevet om dette, også.»

Hæh? Hvilken relevans?

Konrad
8 years ago

Ja det er et paradoks at Statoil kan tjene penger på all slags tvilsomme oljefelt og i alle slags tvilsomme regimer. Men når pengene er havnet i oljefondet så blir det plutselig veldig strengt.

Boycott kan være et virkemiddel, men den må være treffsikker og omfattende. Turistboycott og akademisk boycott er å begynne i helt feil ende.

Pleym
Pleym
8 years ago

En vurdering man som privatperson må ta med, er om pengene man bruker tross alt havner i diktaturets lommer, eller om deet kommer de undertrykkede tilgode. Og om turisme brukes i propagandaøyemed.

Fra arkivet