Ukategorisert

Reagerer på avgiftspolitikken

Vin- og brennevinleverandørenes forening reagerer på den rødgrønne regjeringen som i statsbudsjettforslaget ønsker høyere alkoholavgifter.

Som en venn av lave avgifter, har Liberaleren mottatt pressemeldingen fra Vin- og brennevinleverandørenes forening. Vi presenterer noen av godbitene fra pressemeldingen:

–Å øke de norske alkoholavgiftene, sender i praksis nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening.

Regjeringen foreslår å øke avgiftene med 1,6 %. Selv om økningen kan synes liten, er effekten at avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår.

–Dette bryter med allmenn norsk alkoholpolitikk. Omsetningen sendes ut av Norge, og Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

Grensehandelen er allerede sterkt økende. September-tallene fra SSB viser at grensehandelen de foregående tolv månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten 2 milliarder av dette var alkohol. Dette er en økning på 30 prosent.

Vin- og brennevinleverandørenes forening vil oppfordre den kommende Solberg-regjeringen til å gjøre som Bondevik-regjeringen gjorde i 2002 og 2003. Da ble avgiftene på brennevin redusert med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt med 83 %. Helseeffekten er den samme om alkoholen kjøpes i Sverige eller Norge, men med mindre smugling øker kontrollen med hvem som handler. Det at alkoholpolitikken skal ligge fast her til lands, kan ikke bety at vi skal fortsette runddansen med høye alkoholpriser og svekket salg på Vinmonopolet.

Norge ligger på Europatoppen når det gjelder alkoholavgifter. Nordmenn trenger ikke flere oppfordringer til å handle utenlands. Alkoholprisene har en viktig lokke-effekt som gjerne initierer annen grensehandel. Totalt medfører dette både tap av norske arbeidsplasser og skatteinntekter. Hver milliard tilsvarer 1000 arbeidsplasser i norsk handel, skriver Vin- og brennevinleverandørenes forening i pressemeldingen.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • For mye folk er ikke problemetFor mye folk er ikke problemet
  Glem befolkningsveksten. Problemet er for lite og for dyr energi. Og Paul Ehrlich.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Liberalister bør være globalisterLiberalister bør være globalister
  Nasjonalisme er en form for kollektivisme. Derfor bør liberalister være globalister.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.