Ukategorisert

Reagerer på avgiftspolitikken

Vin- og brennevinleverandørenes forening reagerer på den rødgrønne regjeringen som i statsbudsjettforslaget ønsker høyere alkoholavgifter.

Som en venn av lave avgifter, har Liberaleren mottatt pressemeldingen fra Vin- og brennevinleverandørenes forening. Vi presenterer noen av godbitene fra pressemeldingen:

–Å øke de norske alkoholavgiftene, sender i praksis nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening.

Regjeringen foreslår å øke avgiftene med 1,6 %. Selv om økningen kan synes liten, er effekten at avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår.

–Dette bryter med allmenn norsk alkoholpolitikk. Omsetningen sendes ut av Norge, og Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

Grensehandelen er allerede sterkt økende. September-tallene fra SSB viser at grensehandelen de foregående tolv månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten 2 milliarder av dette var alkohol. Dette er en økning på 30 prosent.

Vin- og brennevinleverandørenes forening vil oppfordre den kommende Solberg-regjeringen til å gjøre som Bondevik-regjeringen gjorde i 2002 og 2003. Da ble avgiftene på brennevin redusert med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt med 83 %. Helseeffekten er den samme om alkoholen kjøpes i Sverige eller Norge, men med mindre smugling øker kontrollen med hvem som handler. Det at alkoholpolitikken skal ligge fast her til lands, kan ikke bety at vi skal fortsette runddansen med høye alkoholpriser og svekket salg på Vinmonopolet.

Norge ligger på Europatoppen når det gjelder alkoholavgifter. Nordmenn trenger ikke flere oppfordringer til å handle utenlands. Alkoholprisene har en viktig lokke-effekt som gjerne initierer annen grensehandel. Totalt medfører dette både tap av norske arbeidsplasser og skatteinntekter. Hver milliard tilsvarer 1000 arbeidsplasser i norsk handel, skriver Vin- og brennevinleverandørenes forening i pressemeldingen.

Mest lest

Arrangementer