Ukategorisert

Solbergs regjering – et sterkt lag fra FrP

Påtroppende statsminister Erna Solberg og FrP-leder Siv Jensen stiller med et sterkt lag av erfarne politikere når de i dag danner den første H/FrP-regjeringen.

Andre medier skriver at Erna Solbergs moderate linje skinner igjennom i valget av statsråder. Her er det ingen eksperimenter. Det dristigste er kanskje valget av Sylvi Listhaug fra FrP som ny landbruksminister. Men det er da dristig nok. Erna Solberg og Siv Jensen har satt sammen et lag av erfarne politikere; folk som “kan” Stortinget, som har utøvet politikk – og som har erfaring fra næringsliv og organisasjonsarbeid både i og utenfor partiene. At Vestlandet bidro så sterkt til H og FrPs valgresultat er godt synlig i valget av statsråder.

Regjeringen har lik fordeling av kvinner og menn. Og en homofil statsråd. Derimot er det ingen som overtar stafettpinnen efter Hadia Tajik som flerkulturelt alibi (og det ligger overhodet ingen nedvurdering av Tajik fra vår side i dette. Hun vil være en god kandidat som fremtidig statsminister for Ap om noen år). Gjennomsnittsalderen er litt over 43 år.

La oss først se på FrPs statsråder:

Siv Jensen når et foreløbig høydepunkt når hun tar partiet inn i regjering – og blir finansminister. Protestpartiet de fleste andre partier i årevis holdt på en armlengdes avstand – og hvis økonomiske politikk er blitt dømt nord og ned – har klart å oppnå regjeringsmakt. Siv Jensen har bygget det nødvendige tillitsforhold til Erna Solberg. Jensen klarer det Carl I. Hagen aldri klarte – selv om det var et uttalt mål for partiet, flere ganger i hans ledertid.

Ketil Solvik-Olsen blir samferdselsminister. er partiets nestleder, og oppfattes som en solid politiker i alle leire. Han har vært stortingsrepresentant i åtte år, men takket nei til gjenvalg i år. Til gjengjeld ble han valgt som nestleder. Som samferdselsminister må han balansere bompengemotstanden partiet har frontet med at bompenger fortsatt er en nødvendig (og ikke minst riktig) finansieringsform; brukerne betaler.

Anders Anundsen blir justisminister. Han får dermed ansvaret for å følge opp endringene som 22.julikommisjonen anbefalte. Han har vært stortingsrepresentant i åtte år, og ble i høst gjenvalgt. Han har markert seg godt og er vant til å stå i mediestormen som leder for Stortingets kontrollkomite. Lov og orden-partiet FrP får nå hånd om justissektoren. Han er tidligere leder i FpU.

Tord Lien Blir olje- og energiminister. Den sympatiske nordlendingen som har represert Sør-Trøndelag på Stortinget i åtte år, og har blant annet vært medlem i Stortingets miljø- og energikomite. Den siste perioden var han partiets utdannelsespolitiske talsperson.

Robert Eriksson blir arbeidsminister. Han har representert Nord-Trøndelag på Stortinget i åtte år, blant annet som leder for Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Solveig Horne blir ny familieminister. Hun har vært stortingsrepresentant siden 2005, og ble gjenvalgt i høst. Hun tilhører partiets mer verdikonservative fløy, og står således langt unna Liberaleren. I 2010 stilte hun spørsmålet “Er det helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?” på Twitter.

Sylvi Listhaug blir ny landbruksminister. Hun har erfaring som byråd i Oslo i fem år, derav to som nestleder i byrådet, og er for tiden permittert som medlem av sentralstyret i FrP, pga. sin jobb i et lobbyfirma. Listhaug beskrives som mer næringsliberal og mer verdikonservativ enn vanlig i FrP. I 2010 beskrev hun den norske landbrukspolitikken som kommunistisk. Hun får en tøff jobb, når Høyre og FrP skal reformere norsk landbruk og distriktspolitikken, forhåpentligvis ved hjelp av Venstre.

FrPs statsråder har solid politisk erfaring, men det er synd at en så verdikonservativ (for å si det forsiktig) person som Solveig Horne blir familieminister. FrP har valgt seg statsråder på områder som gir dem stor fallhøyde; finans, justis, samferdsel, landbruk, arbeid.

Se også hvilke personer Liberaleren mente FrP hadde å velge blant når statsrådspostene skulle besettes.

0 0 vurderinger
Vurdering
2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gullstandard
7 years ago

Men det er ille at Brende blir utenriksminster. Han er en mann som i sjelden grad mestrer det å si en ting og gjøre det motsatte.

Pleym
7 years ago

Erna satset nok på et sikkert kort med 1) statsrådserfaring og 2) et stort utenlandsk kontaktnett.

Ikke bare bare å starte som utenriksminister med blanke ark.

Fra arkivet

 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • Gi en liten gave til LiberalerenGi en liten gave til Liberaleren
  Vi trenger Liberaleren som et sterkt talerør for den liberale høyresiden. Her er en mulighet til å hjelpe oss.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.