Ukategorisert

Solberg i «uløkka» med Solveig Horne?

Regjeringen til Erna Solberg og Siv Jensen får neppe et «Brokeback Mountain»-image, slik Cameron og Clegg fikk i Storbritannia. Det har Solveig Horne sørget for. Men Horne bør ta med seg gode råd fra Vampus og gå til Anders Anundsen.

Barne- , likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP). Regjeringens huggestabbe nr 1. fra dag 2 (første dag var reservert landbruksminister Sylvi Listhaug). Å stå for «tradisjonelle familieverdier» i 2013 blir oppfattet som politisk ukorrekt. Enda verre er det å bli fremstilt som homohater.

Som politiker er dine gamle uttalelser og standpunkter din største fiende. Særlig når du er statsråd og må fronte en kompromisspolitikk som du må kompromisse enda mer på når du møter Stortinget, rett og slett fordi du representerer en mindretallsregjering.

Mens SV måtte forsvare vasne kompromisser og regelrett overkjøring med å forsikre at de tross alt fortsatt mente det samme som før de kom i regjering, har FrP’erne Listhaug og Horne ikke villet komme med slike forsikringer. Her er det «samarbeidserklæringen» som gjelder. Og slik skal det forsåvidt være. Men spørsmålet de fleste stiller seg er om Solveig Horne står for sine gamle uttalelser om homofile, transpersoner, og kvinners medansvar for voldtekt. Der Audun Lysbakken tok avstand fra sin fortid som revolusjonær marxist (eller noe sånt) vil ikke Horne si annet enn at hun er statsråd for både heterofile, homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Og at menn har hovedansvaret når de begår voldtekt. Naturlig nok. For den dagen Horne ikke kan forsikre om at hun fører den politikken som står i Sundvoldenerklæringen må hun rett og slett gå av. Så enkelt er det.

I både Høyre og FrP finnes det personer med verdiliberale holdninger. Og det finnes folk med konservative holdninger i verdispørsmål. Når man velger seg en statsråd fra dèt partiet som har de mest verdikonservative holdningene som statsråd med ansvar for barn, familie, likestilling og inkludering blir det en frontkollisjon med den avtroppende regjeringens verdier. At Ap og SV benytter alle muligheter til å svekke den nye statsråden er ikke så rart. Det vil få deres egen regjeringstid til å fremstå i et heldigere lys.

Vern om de homofile!
Hornes holdninger til homofile er nok på retur i samfunnet. Ingen leer på et øyelokk over at den nye helseministeren er homofil. Erna Solberg kunne fått en politisk ledelse i familiedepartementet som til forveksling ville ligne et medlemsmøte i LLH. Slik den forrige regjeringen tidvis hadde. Men hun valgte annerledes. Sannsynligvis fordi hun kjenner regjeringspartienes velgere. Men det finnes knapt noen som tør stå frem med standpunkter om at homofile bør jages tilbake i skapet. Når det gjelder de homofile har samfunnet beveget seg svært langt siden en tredjedel av FrPs stortingsgruppe for ca 20 år siden skaffet flertall for Partnerskapsloven. En regjering som prøver å berøve homofile deres rettigheter vil få fortjent bråk. Også med Liberaleren.

Ansvaret for voldtekt
Ingen regjering kan skru tiden tilbake til da det var kvinners ansvar hvis de havnet «i uløkka», eller fikk sexlivet sitt brettet ut i retten der det egentlig var voldtektsmannen som stod tiltalt. Men også i dag sliter Norge med holdninger til voldtekt. Selv om de fleste nok er enige om at overgriperen har skylden for voldtekt, vil spørsmålet om det kvinners personlige ansvar for å ta forholdsregler bli reist. Det er ikke til å unngå. Det betyr ikke at man legger skyldnen på offeret, men spør seg om overgrepet kunne vært unngått. Slike spørsmål vil alle ofre plage seg selv med. Og få skyldfølelse av. Andre bør ikke bære sten til denne byrden.

Vampus avliver myter om voldtekt
Bloggeren Vampus, nyslått stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde har i en bloggpost avlivet noen myter rundt voldtekt:

«For kvinner tar forholdsregler. Vi tar taxi hjem. Og blir utsatt for voldtekt fra sjåførene. Vi tar følge hjem. Og blir utsatt for voldtekt av en vi kjenner. Syv av ti voldtektsofre er selv ruspåvirket, men fortsatt er det tre av ti som ikke har drukket og allikevel blir voldtatt. Kort skjørt, langt skjørt, dyp utringning, høyhalset, bare skuldre, boblejakke. Det spiller ingen rolle hvordan vi kler oss. Utsatt for voldtekt er vi, og ofre blir vi.»

Uthevingene er mine, om noen skulle lese avsnittet uten å få med seg poengene.

Selv om personlig ansvar er viktigere for folk på høyresiden enn venstresiden, blir det et sidespor når temaet er voldtekt. Kvinners seksualmoral, påkledning og oppførsel kan aldri bortforklare voldtektsmenns manglende respekt for ordet «nei», og for å bruke vold for å få sin vilje uansett. Da hjelper det ikke at Horne i det famøse sitatet også har påpekt at menn har ansvar for å respekter et nei:

» Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar, sa Horne til NRK.» (Sitatet er hentet fra denne VG-artikkelen).

Den nye likestillingsministeren bør ta sitatet til Vampus, forstørre det og ramme det inn. Og lese det før hun uttaler seg om dette temaet.

Horne kan redde seg inn – med rådene fra Vampus
Ap og SV er så nær å gjøre Solveig Hornes personlige meninger til regjeringens politikk, i offentlighetens øyne. Derfor haster det med å ta politiske initativer – også på dette området. Hun og regjeringen kan bidra til å sikre driften til krisesentrene for voldtatte og mishandlede kvinner.

I den ovenfor siterte bloggposten til Vampus finnes det noen gode råd, som Solveig Horne kan gjøre til regjeringens politikk, ved å ta dem med til sin partifelle og kollega, justisminister Anders Anundsen. Setter dere disse rådene ut i livet, Horne og Anundsen, tar dere bort både oppmerksomheten rundt voldtektsuttalelsene og brodden av kritikken:

«Kanskje kunne politiet forsøkt en ny tilnærming? Kanskje politiet kunne forsøkt å skremme overgripere med å si

– fra nå av tar vi alle anmeldelser på alvor
– vi skal foreta en åstedsundersøkelse. Ved. Hver. Eneste. Anmeldelse.
– vi skal sørge for at kvaliteten på den rettsmedisinske undersøkelsen er god nok
– vi skal ikke la mulig gjerningsmann få legge frem sin versjon uten å bli konfrontert med opplysninger fra offerets forklaring
– dømte voldtektsforbrytere som ikke er norske statsborgere blir kasta ut etter endt soning og oppholdstillatelse kan inndras

Kanskje rettsvesenet kunne tatt sakene på alvor og hevet minimumsstraffen for voldtekt og overgrep?

Kanskje man rett og slett skulle skremme overgripere ved å øke sjansen for at de blir tatt og øke straffen for et ødelagt liv? Kanskje?»

Hva venter dere på?

Et råd til: Bruk de ressurspersonene dere har, og begynn med Vampus. Hun har engasjert seg klart og tydelig i kampen for å redusere antallet voldtekter, og for å få bl.a politiet til å prioritere disse sakene.

Mest lest

Arrangementer