Ukategorisert

Er tiden ute for grunnavgiften?

Det er Bryggeri- og drikkevareforeningen som stiller spørsmålet på nettstedet Drikkeglede.no.

I Norge har politikerne vedtatt avgifter for det aller meste, både for å regulere forbruk, men også for å finansiere en gigantisk velferdsstat.

Staten vil i år ta inn 1,35 milliarder kroner i avgift på drikkevareemballasje. Grunnavgiften ble innført for å oppmuntre folk til å kjøpe drikke på ombruksflasker framfor boks.

Hva er da vitsen med avgiften? Det er spørsmålet fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen som mener det om kort tid ikke vil finnes ombruksflasker i Norge.

Avgiften ble faktisk fjernet i 2005, men de rødgrønne partiene innførte avgiften igjen i 2006.

Det store spørsmålet nå er hva finansminister Siv Jensen og hennes regjeringskolleger velger å gjøre. Står de ved sitt tidligere syn på avgiften? Har de mot til å fjerne en åpenbart urimelig og utdatert avgift? Og hvis de ønsker avgifter som et virkemiddel for bedre miljø, vil de utarbeide et avgiftssystem som gir kontroll over all den emballasjen som i dag ikke samles inn og resirkuleres, framfor å straffe den flinkeste jenta i klassen? Gode spørsmål fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, spørsmål det nye flertallet bør svare på.

Mest lest

Arrangementer