Ukategorisert

Venstre vil redusere offentlig forbruk, kanskje..

Foran valget i fjor klarte ledelsen i Venstre å forhindre at landsmøtet vedtok å redusere oljepengebruken. Kan det gå bedre i år?

Ifølge Aftenposten har redaksjonskomiteen innstilt på at landsmøtet skal vedta et forslag til politisk uttalelse, der det tas til orde for å redusere bruken av avkastningen fra Oljefondet fra 4% til 3% årlig.

I hine hårde dager (før 1994) fleipet liberalistene i FrP med at Venstre hadde FrPs skattepolitikk – og SVs sosialpolitikk. Altså at partiets politikk ikke hang sammen. Begge deler var groteske overdrivelser, men et fint poeng å bruke i debatter.

Et av problemet liberalister av min type har med Venstre, er at partiet ikke er så opptatt med å sette grenser for statens ansvar. Man roser enkeltmenneskene, småbedriftene og de frivillige fellesskapene – men staten må gjerne være der med en støttende hånd. Og den er definitivt synlig – spesielt på statsbudsjettet.

Hvis Venstre på landsmøtet til helgen vedtar å redusere bruk av avkastningen fra Oljefondet (Statens Pensjonsfond utland), må partiet følge opp dette med enten å foreslå drastiske kutt i statens utgifter – eller øke inntektene. For mange vil det siste være ensbetydende med å øke skattene. I så fall vil mange velgere betakke seg. Det finnes så mange eksempler på offentlig sløsing, og på oppgaver som det offentlige unødvendig utfører. Å øke skattene vil det neppe være lett å få gehør for. Så da gjenstår det å se om partiet virkelig tør ta til orde for kutt i offentlig forbruk.

Kanskje blir det lettere å være klassisk liberalist i Venstre?

Forslaget til den politiske uttalelsen finner du her (på s. 87).

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gaudius
8 years ago

Hva med å reversere beslutningen om å ikke prøvebore etter olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja? Europa ønsker jo å bli mindre avhengig av russisk gass i forbindelse med Ukraina-krisen. Kanskje noe for Venstre å tenke på.

Øyvind Treider Olsen
Øyvind Treider Olsen
8 years ago

Her har Venstre en Gyldendal mulighet til å sette seg i førersetet i en debatt alle politikere må ta.Det offentlige vokser både i omfang og inngripen i folks liv.Resultatet er at det går ut over de svakeste i samfunnet. Venstre kan med dette få ordet prioritere vekk fra festtaler og over i nødvendig handling.

Atle Hagtun
Atle Hagtun
8 years ago

Viktig, men krevende debatt. Dilemmaet for oss (sosial)liberale i Venstre er at kutt i offentlig sektor ofte går ut over ting vi er for. Unødvendige utgifter er vi derimot enige om å kutte. Det gjelder bare å finne dem – helt konkret.
Ellers viktig kronikk av Stein Ringen i dagens Aftenposten «Demokrati er ingen naturlig styreform». Viser hvor galt det kan gå hvis politikken blir for svak, og pengefolkene for sterke.

Karsten Eig
8 years ago

Gaudius, husk at det slett ikke er sikkert at det er noe særlig olje i LoVe. Det kan være riktig å åpne for oljevirksomhet der, men man bør ikke saldere fremtidige statsbudsjetter med olje som kanskje ikke finnes.

Ellers er jeg helt enig med Pleym i at dette illustrerer Venstres tidvis «schizofrene» forhold til «sosial» delen av sosialliberalisme: Partiet er veldig for enkeltmennesker og for frihet – men i praksis støttes den friheten veldig lett av å bruke penger.

Øyvind Treider Olsen
Øyvind Treider Olsen
8 years ago

Ser at rettskrivingsprogrammet gjorde sitt inntog.Det var ikke min hensikt å blande inn Gyldendal i debatten.

Rune
8 years ago

Jeg har ennå tilgode å høre Venstre sentralt (f.eks. Trine Skei Grande) snakke om noe annet enn «flotte», nye tiltak der staten skal pøse inn penger for å «forbedre» samfunnet. Det virker som om det ligger i Venstres fortvilte natur å skulle kjøpe seg velgere – selv om det i liten grad fungerer.

Dessverre er Venstre et parti som tror veien til suksess er å overby på alt og alle.

Fra arkivet