Ukategorisert

– Forholdet til Kina viktigere enn Dalai Lama

Stortingspresident Olemic Thommessen vil ikke møte Dalai Lama når han kommer til Norge 07. – 09.mai. Forholdet til China er viktigere, sier Thommessen til NRK.

Lørdag intervjuet Liberaleren stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V), som er leder for Stortingets Tibetkomite. Han vil arrangere et møte med Dalai Lama på Stortinget, men opplever at presidentskapet stikker kjepper i hjulene. Blant annet har han fått avslag på å bruke lagtingssalen til møtet.

Kjenseth opplyste at Dalai Lama ikke inviterer seg selv på besøk, men drar hvis han får invitasjon. Hverken Stortingets presidentskap eller regjeringen hadde kommet med noen invitasjon.

Nå melder NRK at stortingspresidenten ikke kommer til å møte Dalai Lama. Og han er befriende ærlig om hvorfor: «– Nei, jeg skal ikke møte ham. Ut fra en helhetsvurdering er det ikke i Norges interesse at stortingspresidenten møter Dalai Lama nå.»

Olemic Thommessen er, som utenriksminister Børge Brende, tidligere leder for Stortingets Tibetkomite. Tidligere stortingspresidenter har møtt Dalai Lama; Kirsti Kolle Grøndahl (Ap, 2000), og Jørgen Kosmo (Ap, 2005). Også statsminister Kjell Magne Bondevik gjorde det i 2005.

Liberaleren kan ikke si annet enn at stortingspresident Olemic Thommessens opptreden i denne saken må være flau for Stortinget. Og Folkerepublikken Chinas UD må vi dessverre gratulere med vellykket press mot norske myndigheter helt siden Liu Xiabo fikk Nobels fredspris.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sven Olav Eid
Sven Olav Eid
7 years ago

Et nytt eklatant eksempel på den profesjonelle politikers reaksjon – uansett partitilhørighet.
Av hensyn til gjenvalg og partiets korporative basis interesser, som han altå også mener er i landets interesser. Vi husker Jens Heibergs reaksjon på fredsprisen til en antiregimekineser. Og også utenriksminister Børge Brendes nylig eksplisitt uttrykte antiisraelske holdning, til forveksling på samme nivå av antatt nasjonal interesse som forgjengerens.

trackback
7 years ago

[…] Dalai Lama. SV, Venstre, MDG og KrF er samstemte i sin reaksjon mot presidentskapet, skriver NRK. Denne saken blir bare flauere og […]

trackback
7 years ago

[…] – og ikke C. J. Hambro? Spørsmålet stilles av Einar Kr. Steffenak i en kronikk i VG i dag. Det handler om stortingspresident Olemic Thommessen (H) og hans kapitulasjon for diktaturet China. Les kronikken her. Les Thommessens uttalelser her. […]

Fra arkivet