Ukategorisert

Havel-prisen for kreativ motstand til Pussy Riot

ble annonsert på fredag. Vinnerne er den tyrkiske performance-artisten Erdem Gunduz, Det russiske punkrockbandet Pussy Riot, and den tibetanske dokumentarfilmskaperen Dhondup Wangchen.

Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand ble innstiftet i 2012 med støtte fra Vaclav Havels enke Dagmar Havlová, Václav Havel selv var formann for Human Rights Foundation (HRF) fra2009 til han døde i esember 2011. Vinnerne av Havel-prisen får en statue som viser “Goddess of Democracy,” efter inspirasjon av den statuen som ble reist av by kinesiske studentledere under demonstrasjonene på Tiananmen-plassen i juni 1989. Prisvinnerne deler også premiesummen på 350 000 norske kroner. Du kan lese mer om prisen her.

Prisen deles ut som avslutning på Oslo Freedom Forum, som foregår fra 12. til 14.mai.

Årets vinnere
Erdem Gunduz fra Tyrkia ble kjent under protestene mot regjeringen til Erdogan i 2013. Efter at statsminister Tayyip Erdogan forbød protestene, stod Gunduz stille på den avstengte Taksim-plassen i mer enn seks timer. Uanfektete av at tyrkisk politi forsøkte å provosere frem en reaksjon fra ham. Han fikk selskap av flere hundre andre, og ble et sterkt symbol på bevegelsen.

Pussy Riot er et russisk punkrockband som bør være kjent for mange, på grunn av sine mange demonstrasjoner iført balaklavaluer. Med sine opptredener forsøker de å skape oppmerksomhet rundt maktmisbruken til Vladimir Putins regime i Russland. Gruppen kommer til å være representert ved utdelingen av Maria Alyokhina, som tilbragte 21 måneder i en russisk arbeidsleir for sangen som ble fremført i katedralen i Moskva.

Dhondup Wangchen er en dokumentarfilmmskaper fra Tibet. Han er fengslet av kinesiske myndigheter på grunn av filmen “Leaving Fear Behind”. I filmen blir vanlige tibetanere intervjuet om OL i Beijing, Dalai Lama og det kinesiske kommunistpartiet. Dhondrup er dømt til seks års fengsel, og vil derfor ikke være tilstede under seremonien i Oslo 14.mai.

Du kan lese mer om prisvinnerne her.

Du kan lese mer om innlederne på årets Oslo Freedom Forum her.

Mest lest

Arrangementer