Ukategorisert

SMS – forskjell på liv og død

En sms fra din mobil kan være forskjellen på liv og død, fengsel eller frihet. For en person du ikke kjenner, et helt annet sted på kloden. En som lengter efter de rettigheter du og jeg tar som en selvfølge. Dette er kjernen kampanjen til Amnesty Internasjonal, og den pågår akkurat nå.

Akkurat nå sitter det noen i en spesialbygget celle midt på Egertorget i Oslo, noen titalls meter fra Stortinget. Alle de ca 40 personene som efter tur lar seg låse inn i cellen fra igår kl. 1200 til imorgen kl. 1200 skal minne de som går forbi, de som ser kampanjen på nettet og deg som leser denne eller andre artikler om kampanjen om at helt vanlige folk med helt vanlige liv og drømmer akkurat nå blir satt i fengsel.

Cellen er bygget efter tegning fra en celle i Iran. Mojtaba «Madyar» Sameinejad er en journalist, blogger og menneskerettighetsaktivist. Det var hans historie som inspirerte Amnesty til å lage en celle på Egertorget. I Iran, et religiøst diktatur, har ikke folk lov til å ytre seg fritt. Madyar havnet i fengsel på grunn av bloggingen sin. Amnesty skriver på sin nettside: «På en celle på under fire kvadratmeter satt han i 88 dager. Alt han hadde var to gamle pledd, en vannflaske og en Koran. Ikke noe annet. Betongveggene var grå og det var bare en liten lampe i taket som ble slått av klokken ni om kvelden. Etter det var det stupmørkt, og kaldt. Han så verken himmelen, solen eller andre mennesker på all denne tiden.»

011 Kan du forestille deg at noe slikt skulle skje med deg? Haugevis av folk blogger i Norge, og i andre land. Få av dem risikerer det samme som Madyar. Bloggverktøy er gratis, og vi pøser ut meningene våre hver dag. Uansett om det er kritikk av regjeringen, av Stortinget, av lokalpolitikere – eller om hva man føler for kjæresten sin. Kanskje er det «dagens outfit» og sminketips det gjelder. Tenker de (vi) som blogger over at ytringsfrihet ikke er noen selvfølge? Det er heller ingen selvfølge å få elske den man vil – eller å kle seg som man vil. Kanskje rosabloggerne burde la seg verve som sms-aktivister – for at også folk andre steder i verden selv skal få bestemme hva de skal ha på seg – og også kunne skrive om sine outfits?

Anser du dette som forbrytelser?
40 personer, både såkalte kjendiser og helt vanlige folk lar seg altså fengsle for et kort tidsrom på Egertorget i Oslo. Amnesty International lar dem selv få velge grunnen til å bli fengslet. Alternativene er:

• Jeg har kritisert myndighetene
• Jeg er homofil
• Jeg tror ikke på Gud
• Jeg har kledd meg uanstendig
• Jeg har hatt sex uten å være gift

Ingenting av dette kan du fengsles for i Norge. I andre land, derimot, er dette helt vanlige grunner til å pute folk i fengsel. En av statens kjerneoppgaver er å beskytte folks rettigheter. Men i de landene som fengsler folk av ovennevnte grunner er det viktigere å beskytte myndighetene eller religionen mot kritikk, eller en definert samfunnsmoral.

Søkelys på samvittighetsfanger
Amnesty kaller folk som sitter i fengsel av slike grunner for samvittighetsfanger. Samvittighetsfanger er personer som er fengslet utelukkende på grunn av sin overbevisning eller tro, sitt kjønn, sin seksuelle legning eller sin etniske eller sosiale bakgrunn, og som ikke har begått eller støttet voldelige eller hatefulle handlinger. Å støtte mennesker som er fengslet på et slikt grunnlag burde være uproblematsk for de fleste av oss. Så hvordan kan vi støtte?

012 Med din og andres hjelp skal Amnesty sette fokus på samvittighetsfangers situasjon i verden i dag. Jo flere mennesker som går sammen og protesterer, jo større er sjansen for å løslate samvittighetsfangene. Målet for kampanjen er derfor å rekruttere flere aktivister til vårt effektive SMS-aksjonsnettverk. SMS-nettverket er vårt mest effektive virkemiddel for å raskt legge press på myndigheter. Kampanjen streames live på nettet. Ved å gå inn på den lenken kan du registrere deg som sms-aktivist for Amnesty.

Hva vil det si å være sms-aktivist?
Du mottar 3 aksjoner i måneden, og betaler 10 kr for hver mottatte aksjon. Du kan når som helst melde deg av ved å sende STOPP AMNESTY til 2160. 30 kr pr. måned bør være en overkommelig pris som de fleste her i Norge kan betale for å bidra til at et medmenneske fengslet av en av de ovennevnte grunnene slipper ut av fengsel.

Hvorfor lar jeg meg fengsle?
Jeg har kritisert myndighetene. Det gjør jeg så å si hver dag, ved å blogge her på Liberaleren, ved å bruke Twitter, ved å sende leserinnlegg til avisene, og å delta i debatter på ulike nettfora. Ytringsfrihet er selve forutsetningen for et fritt samfunn. Men må kunne kritisere det man mener er galt i samfunnet, og kunne argumentere for alternative løsninger. Da skaper man debatt om hva som er de beste måtene å løse utfordringer på.

Jeg er medlem et politisk parti, og av flere organisasjoner. Organisasjonsfrihet er en naturlig del av et fritt samfunn. Enten det er sjakklubben, et politisk parti, en interesseorganisasjon eller en fagforening man ønsker å være medlem av, bør dette være opp til den enkelte selv. Partier og organisasjoner er en naturlig forlengelse av ytringsfriheten. Det hjelper ikke å ytre seg fritt, hvis man ikke kan organisere sitt arbeid for andre løsninger og interesser mest mulig effektivt.

At jeg har valgt dette som grunnlag for å la meg fengsle betyr ikke at de andre grunnene er mindre verdt. Alt er en del av menneskets frihet. Ingenting som bør anses kriminelt eller ulovlig. Hverken i Norge eller andre steder. Skal verden bli et bedre sted må mennesker bry seg. Om andre. Om hvordan andre har det. Jeg bryr meg. Gjør du?

Fra kl. 1700 – 1900 lar jeg meg fengsle på Egertorget i Oslo. I solidaritet med mennesker som ikke nyter de rettigheter og friheter du og jeg tar som en selvfølge. Og du kan la deg inspirere til å bli sms-aktivist for Amnesty.

013

Les også: Jeg skal i fengsel.

Mest lest

Arrangementer