Ukategorisert

Debatt om seksuell lavalder

Denne saken innbyr til debatt om den seksuelle lavalderen, altså debatt om at politikerne har fastsatt modenhet til en bestemt bursdag.

Det er en kvinne som er tiltalt for overgrep mot en gutt. Da paret var kjærester var jenta 18 år og gutten 14 år, ifølge VG.

I forholdet mellom jenta og gutten var det ingen tvang. Det er påtalemyndigheten reiser straffesaken, uten at det virker som om fornærmede er spesielt interessert i det.

Et viktig prinsipp må være at hvert enkelt individ skal bestemme over egen kropp. Denne friheten har ikke ungdom under 16 år. Eller de har frihet til å takke nei, men ikke til å takke ja til sex.

Det er ulogisk at politikerne gjennom vedtak har fastsatt modenheten til en bestemt bursdag. Modenheten vil variere fra jente til jente og fra gutt til gutt. 16-årsgrensen for sex bør ikke være et absolutt krav.

Saken fra Finnmark som VG omtaler, kan være et eksempel som viser at ordningen med seksuell lavalder på 16 år er ulogisk.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
7 years ago

Tja. Frihet til å bestemme over egen kropp forutsetter at man er moden nok forstandsmessig og dessuten er moden nok til å motstå utnyttelse av voksen. Verden er ikke så enkel som Liberaleren vil ha det til.

Gaudius
7 years ago

Å endre den seksuell lavalder er vel mer aktuelt i Irak:
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/irak/lovforslag-niaaringer-kan-bli-gift/a/10146441/
Der bør den absolutt heves fra 9 år til 16 år.
Norge trenger absolutt ikke lavere seksuell lavalder. Vi får ikke falle mot det samme moralske lavmålet som profeten Muhammed gjorde.

Unvalidate
Unvalidate
7 years ago

Gaudius : «Myndighetsalder» og seksuelllavalder» er to forskjellige ting ! Alders krav om å være et seksuelt menneske bør ikke være et krav, og
det er stor forskjell mellom :

Å penetrere en 9 åring versus å la 9 åringen få lov til å være seksuelt ( Å utforkse egen kropp )
Det er også etter min mening forskjell mellom en 9 åring og 14 åring !

Fra arkivet