Ukategorisert

Ti år siden politikerne trampet på eiendomsretten

Det er i løpet av få dager, faktisk søndag 1. juni, ti år siden politikerne innførte forbud mot røyking på serveringsstedene.

Alle som støttet røykeloven, tråkket på den private eiendomsretten. Det skal være en soleklar rett til å bestemme på egen eiendom og røykeloven bryter denne retten.

Dersom røyk er så ille som politikerne tror, ville bruken av tobakk/sigaretter gått ned uten dramatiske inngrep i den private eiendomsretten. Eksempel kan være helgens aksjon der utelivsaktører i Tromsø, Trondheim, Gjøvik, Bergen, Stavanger og Oslo velger å ha røykfri uteservering.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, tror at røykfri uteservering kan bli et konkurransefortrinn for spisesteder. Hun kan godt å ha rett i det. Gir røykfrie alternativer konkurransefortrinn, ville formynderne fått mindre tobakk/sigaretter i samfunnet – uten å bruke lovverket på en drastisk måte.

I Liberalerens redaksjon blir ikke jubileumsdagen for forbudet feiret. For oss er den private eiendomsretten viktigst!

Mest lest

Arrangementer