Ukategorisert

Ti år siden politikerne trampet på eiendomsretten

Det er i løpet av få dager, faktisk søndag 1. juni, ti år siden politikerne innførte forbud mot røyking på serveringsstedene.

Alle som støttet røykeloven, tråkket på den private eiendomsretten. Det skal være en soleklar rett til å bestemme på egen eiendom og røykeloven bryter denne retten.

Dersom røyk er så ille som politikerne tror, ville bruken av tobakk/sigaretter gått ned uten dramatiske inngrep i den private eiendomsretten. Eksempel kan være helgens aksjon der utelivsaktører i Tromsø, Trondheim, Gjøvik, Bergen, Stavanger og Oslo velger å ha røykfri uteservering.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, tror at røykfri uteservering kan bli et konkurransefortrinn for spisesteder. Hun kan godt å ha rett i det. Gir røykfrie alternativer konkurransefortrinn, ville formynderne fått mindre tobakk/sigaretter i samfunnet – uten å bruke lovverket på en drastisk måte.

I Liberalerens redaksjon blir ikke jubileumsdagen for forbudet feiret. For oss er den private eiendomsretten viktigst!

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
7 years ago

Det er virkelig et jubileum å feire.

Larz
Larz
7 years ago

Litt på siden av saken, kanskje, men jeg kom nettopp hjem fra Frankrike, og der ser det ut at e-sigaretten har tatt av fullstendig bare i løpet av noen måneder. Det var nå ofte flere e-røykere en vanlige røykere å se på uteserveringene! Dessuten har det poppet opp hyggelige «dampesteder» for e-røykere, som får sin nikotindose innendørs uten å plage en sjel («avgassen» fra e-sigaretten er vanndamp). Hvis det er folkehelse og hensynet til folk som ikke «bruker nikotin» som står i fokus, bør vi snarest avvikle det latterlige forbudet mot nikotinholdige e-sigaretter også i Norge, pluss at det bør… Read more »

Gaudius
7 years ago

Er det virkelig 10 år siden norske politikere trampet på eiendomsretten? Jeg synes norske politikere (med unntak av DLF) tramper på eiendomsretten hver dag!

Fra arkivet