Ukategorisert

Dette ligner planøkonomi

Listeføring av sportsbegivenheter er et kraftig inngrep i markedet. Det politiske flertallet har redusert både den private eiendomsretten og avtalefriheten.

Saken er gammel, men nå er den rødgrønne regjeringens kongstanke om at tv-publikumet skal ha mulighet til å følge store idrettsarrangementer på TV – uten å betale ekstra. Det første klassiske eksemplet på politikernes inngrep i markedet, får publikum oppleve i forbindelse med fotball-VM og samarbeidet mellom NRK og TV2. Ja da; det fungerer, men det er prinsipielt forkastelig når det blir gjennomført ved tvang som nå etter at revidert forskrift trådte i kraft 1. juli.

De nye reglene innebærer i praksis at fjernsynskanaler som ikke oppfyller kravene om å være vederlagsfrie og ha tilstrekkelig dekning, må legge til rette for at andre fjernsynskanaler, som faktisk fyller vilkårene, kan sende begivenheten, ifølge Medietilsynet.

–Det er i utgangspunktet den kringkasteren som har kjøpt rettighetene og den kringkasteren som ønsker å kjøpe dem, som må avgjøre prisen for overføring av rettighetene. Hvis de ikke blir enige, kan en av partene be Medietilsynet fastsette prisen, sier Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, til eget nettsted.

Tags:

Mest lest

Arrangementer