Kommentar

Venstre-politikk kan bety stengte butikker

Det er debatt om søndagsåpne butikker i sosiale medier. Venstre-politikere forsvarer seg med programpunktet ”Fjerne statlige begrensninger på åpnings- og skjenketider, og la slike begrensninger fastsettes av den enkelte kommune”.

Mange statlige reguleringer på åpningstider ble fjernet da åpningstidsloven ble opphevet 1. april 2003. Liberaliseringen har sørget for at eiere av butikker i stor grad bestemmer egne åpningstider, uten politisk innblanding.

Dersom vi skal ta Venstres stortingsprogram på alvor, kan det bety stengte butikker i mange kommuner der illiberale politikere styrer. Og er det noe vi vet om politikere, både på Stortinget og kommunestyrene, er det at eiendomsrettigheter står svakt. Politikere elsker reguleringer!

Med Venstre-politikk kan det bli døgnåpne butikker på Nordkapp, en kommune som hver sommer har søndagsåpne butikker, og butikkene kan stengte klokken 16:00 på Fauske, en kommunen som først opphevet øl-monopolet i 2012.

Dersom politikere skal regulere åpningstider slik Venstre vil, kommer en del butikkeiere og forbrukere til å få mindre frihet enn det vi har i dag.

Mest lest

Arrangementer