Debatt

Profetens Ummah? Ta avstand! Hvorfor det?

Har du som nordmann gått i tog mot AKP (m-l) sine synspunkter? Tatt offentlig avstand fra Børre Knudsen? Eller Anders Behring Breivik? Hvis svaret er nei bør du ikke kreve at vanlige muslimer skal ta avstand fra Profetens Ummah eller Islamsk Stat.

Fra slutten av 1960-tallet og frem til starten på 1980-tallet var mikropartiet AKP (m-l) svært synlige i Norge. I mediene, i kulturlivet, og i fagbevegelsen. Partiet hadde kommunismen som ideologi, var tilhenger av proletariatets diktatur og mente det måtte innføres gjennom væpnet revolusjon. De færreste nordmenn ble avkrevet noen erklæring om at man ikke støttet partiets budskap. Valgresultatene talte uansett sitt tydelige sprog. På 1980-tallet var prestene Børre Knudsen og Ludvig Nessa svært synlige i sin kamp mot Abortloven. For dem var abort drap på det ufødte liv. De hevdet at de ikke ville ramme abortsøkende kvinner med de virkemidlene de valgte; små dukker og dyreblod. Det var legene og lovgiverne de ønsket å ramme. Selv kong Olav ble lyst i bann. Men nordmenn flest trakk på skuldrene ristet på hodet av både aksjonsformen og synspunktene deres. Abortloven består, og engasjementet mot reservasjonsretten tidligere i år viser loven står sterkt blant nordmenn. 22.juli 2011 opplevet Norge bombeattentat mot myndighetene og massedrap på politisk engasjerte ungdommer. En «etnisk norsk» nordmann fra beste vestkant hadde planlagt og utført udåden. Helt alene. Ham var det mange som gikk i tog mot, og tok avstand fra. Mange tok til gatene i sorg og protest, men langtfra alle.

Nylig publiserte VG-TV og avisutgaven et interju med talspersonen for den lille gruppen Profetens Ummah; Ubdaydullah Hussain. Hans fornektelse av massedrapene Islamsk Stat begår i Irak og støtte til deres synspunkter vekker avsky blant de aller, aller fleste. Selv hevder han å snakke på vegne av alle muslimer i Norge. Og det passer naturlig nok innvandringsskeptikere bra. Det finnes jo nok av dem som mener at muslimer innerst inne er islamister. De har bare ikke kommet ut av skapet ennå.

FrPs nestleder Per Sandberg viser hvor lite han har forstått av det flerkulturelle samfunnet; èn ting er å oppfordre folk som Ubaydullah Hussain til å emigrere til sitt drømmesamfunn. En annen ting er å si at Hussain og hans like burde utvises. Hvordan utviser man noen som er født i Norge? Uansett etnisitet og religion har du rettigheter dersom du er født i Norge? Og hvor skal man egentlig utvise noen som er født her? Med sine uttalelser skaper Per Sandberg en utrygghet om at alle flerkulturelle nordmenn i en gitt sammenheng kan miste sine rettigheter og trues med å bli sendt ut. Du er ikke god nok nordmann om du ikke har etnisk og religiøs tilhørighet «i orden».

At samfunnsdebattanter tar avstand fra budskapet til Profetens Ummah, og går i rette med deres standpunkter er bra. Meninger kan forbys. Det har skjedd før. Men meninger blir ikke borte av den grunn. Dialog og konfrontasjon er virkemiddelet som må brukes mot meninger. Hvis Abid Raja mener at muslimer med ekstreme meninger (hvor trekker han grensen?) skal nektes å gå i moskeen – eller tale der – viser han at han ikke har tiltro til ytringsfriheten, til dialog og debatt. Raja stod i spissen for en rekke dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo, men har muligens mistet troen på konfrontasjon gjennom argumentasjon.

Like lite som jeg tror nordmenn hadde noen sympati for AKPs væpnede revolusjon eller Børre Knudsens blodige antiabortaksjoner tror jeg at flertallet av muslimer i Norge har noen som helst sympati for Profetens Ummah og deres synspunkter. Å kreve at vanlige muslimer i Norge skal ta offentlig avstand fra synspunktene til nevnte gruppe ser jeg derfor ingen grunn til. Det bør ikke gjøres noen forskjell mellom hva muslimer og andre som lever i Norge, når det gjelder krav til offentlig å si ifra hvilke synspunkter man ikke står for.

63 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jorg Aadahl
7 years ago

Er det ikke snart på tide å avsløre Islam som det oppspinn denne religionen er? Den bygger på en grotesk eventyrbok som ikke ville vært annet enn latterlig hvis den ikke hadde ført til så mye grenseløs ondskap som den fremdeles gjør, hundrevis av år etter at den ble oppdiktet av en gjeng ørkenfolk. En herskare jomfruer i en ikke-eksisterende «himmel» som belønning for massemord av uskyldige mennesker? «Jau katta!» som vi gjerne sier på fintrøndersk. Hva skjer med lettere brukte himmelske jomfruer? Pensjon eller resyklering? Blant alle de rare religioner pønsket ut av jordiske skapninger, Islam hører med blant… Read more »

Agre
Agre
7 years ago

Svar til Arvid Pedersen’s «det vestlige folk(i mangel på en bedre beskrivelse) tok avstand mot kristendommen for mange hundre år siden». Det er ikke riktig beskrivelse at vi i vesten har tatt avstand fra kristendommen for mange hundre år siden. Vær mer spesifikk, når begynte vi i vesten å ta avstand fra kristendom? Mens jeg venter på svaret ditt vil jeg kort redegjøre for at det du hevder er feil og at det kun i de siste 100 år, drevet av den Darwinistiske «evolusjonsvekkelse» at avkristningen begynte for alvor. Og kun i de siste 2 generasjoner (ca. 40 år) har… Read more »

Mohamed Abdishazan
Mohamed Abdishazan
7 years ago

Dette var relativt dårlige og haltende sammenligninger. Anbefaler Shazia Sarwar kronikk hos VG: http://www.vg.no/nyheter/meninger/terrorisme/de-giftige-ekstremistene/a/23277356/

Arvid Pedersen
Arvid Pedersen
7 years ago

svar til Agre : hvis du ser på hostorien til kristendommen begynte folk å motsette seg påtvongen kristendom for dflere hundre år siden, hvis du ikke skjønte at det jeg mente var at den ikke styrte vesten i samme grad som den gjorde før av den grunn at folk sto opp mot brutaliteten som fulgte kristendommen, ja det finnes mange kristne i vesten den dag i dag men hvor mange lar den styre absolutt alle valg og avgjørelser de tar i forhold til før? hvor mange kriger startes i vesten på religøst grunnlag nå? ikke mange men seff er det… Read more »

Arvid Pedersen
Arvid Pedersen
7 years ago

ignorer skrivefeilene ..ligger i senga og ser film så det ble stress å skrive:p

Arvid Pedersen
Arvid Pedersen
7 years ago

burde kanskje brukt «tok oppgjør med kristendommen» fremfor avstand da det ble litt misvisende..

Tine
Tine
7 years ago

Klarer ikke å se at muslimene som sender inn kommentarer her svarer på spørsmålene/oppfordringene. Hvorfor gikk så mange muslimer mann av huse og demonstrerte mot Sataniske vers og ikke minst karikaturtegningene for noen år tilbake – mens nå er det så vanskelig å mobilisere? Dette kan selvsagt motbevises til uka. Ellers er det temmelig tyst fra norsk-pakistanere om situasjonen i Pakistan der kvinner steines og fengsles etter voldtekt, æresdrap er dagligdags og en skolejente blir skutt i hodet (og jeg så få norsk-pakistanere som hadde møtt fram da hun var i Norge nylig.) Det er jo også slik at tyskere,… Read more »

Willy
Willy
7 years ago

En meningsløs artikkel fra en meningsløs mann. Skribenten er åpenbart en person som aldri har opplevd noe, kun sittet trygt i sitt lune rede og ment noe om alt, helst med negativt fortegn. Den dagen Per Aage Christensen virkelig hadde opplevd verden og alt det han på papir (og digitalt) mener noe om, da han bokstavelig talt gjort i buksa, møtt seg selv i svingdøra, mens buksene ble våte av urin og frykt. Nyttig idiot? Tja, heller tendensiøs og lite kunnskapsfull. En velfødd nordmann som vet de har få konsekvenser (eller ingen) om han sager grenen han sitter på. Han… Read more »

Gjesteskribent
7 years ago

Du vet lite om meg, Willy. Men du må gjerne mene mye om meg. Jeg forsvarer din ytringsfrihet.

Baccus
Baccus
7 years ago

Om en hund blir født i en stall,så er den vel ingen hest av den grunn

Reza
Reza
7 years ago

Uansett hva den ene eller den andre politiker sier om denne saken,er det nødvendig at enhver muslim, til hans/hennes egen skyld, tar avstand fra enhver ekstremistisk tolkning av Islam, og viser sin avsky mot IS- hatedyrking mellom ulike mennesker, og dens barbarisme. Barbariske straffemetoder, og kollektive avstraffelse som tas i bruk av IS er ikke forenlig med Islam som er ment å være en religion av tilgivelse og barmhjertighet. en religion som har som mål å skape fred og sameksistens mellom ulike mennesker i samfunnet.I følge Koranen å drepe en uskyldig mennesker er samme som å drepe hele menneskeheten. Menneskerettigheter… Read more »

Steve
Steve
7 years ago

Forstår at forfatteren her liker historie, men du gjør nok den samme feilen som de du her forsøker og kritisere. Ved å blande sammen to enkle ord som ytringsfrihet og handlingsfrihet, skaper du en svart-hvit situasjon som blir vel primitiv og lite nyansert i et åpent forum. Det er akkurat på samme måte de fleste konflikter har startet gjennom vår historie. Når man skal ta avstand fra noe er det avgjørende og definere hva kan tar avstand fra. Trenger jeg forklare forskjellen på YTRING og HANDLING ?

Robert Græsdal
Robert Græsdal
7 years ago

Reza: Vil ikke kommentere noe spesifikt du sa, men fikk en assosiasjon fra det. IS har ikke noe problem med å drepe disse personene siden de allerede har merket dem som skyldige personer etter deres egen moralske ramme. Det er ikke akkurat uvanlig at en ekstrem gruppe har lest den akkurat samme teksten som andre, men funnet at DERES tolkning er den eneste riktige og de andre er uskyelige umoralske skapninger. Se på Westboro Baptist Church som oppsøker begravelser og roper hetsord mot de sørgende. De bryr seg filla om de også kaller seg kristne. Videre så påstår begge gruppene… Read more »

Fra arkivet