Ukategorisert

Økning i grensehandelen

FrP hadde medisinen mot grensehandel i opposisjon. Om under én måned får vi svaret på om partiet har ment alvor i kritikken mot avgiftskåte politikere.

Liberalister vet, for så vidt FrP også, at skatter og avgifter gir grensehandel. Penger politikerne tar inn for å finansiere velferdsstaten og for å regulere forbruk, er med på å vri mer og mer handel utenfor norske grenser.

Nordmenn handlet for 13,6 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2013 og til og med 2. kvartal 2014. Dette er en økning på 1,1 milliard, eller 9 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode ett år før, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nå vil mange FrP-politikere hevde at partiet ikke har flertall på Stortinget. Det er korrekt, men også FrP bruker skatter og avgifter til å betale for en gigantisk stat, noe partiets alternative statsbudsjett i opposisjon beviser. Partiet bruker også avgifter for å regulere forbruk, for eksempel betydelige avgifter på tobakksprodukter og alkohol.

I 2012 slo FrP-representanten Jørund Rytman på stortromma mot grensehandel. Det ble fremmet kritikk mot de andre partiene i en artikkel på Nettavisen.

–Denne rapporten bekrefter det vi i Fremskrittspartiet har sagt og advart mot i alle år. På grunn av stadige avgiftsøkninger fra de andre partiene, så har grensehandelen økt betydelig siden midten av 1990-tallet. Hvor skal dette ende? Norsk næringsliv, norske produsenter og norsk landbruk lider av dette, og staten får færre inntekter. Nå må de andre partiene komme til fornuft, sa Rytman, ifølge artikkelen.

Den 8. oktober får vi vite om FrP har ment alvor i kritikken mot avgiftskåte politikere. Da kommer denne regjeringens første ordentlige statsbudsjettforslag og forslaget fra finansminister Siv Jensen bør inneholde kutt i avgifter.

Den som lever får se.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?