Ukategorisert

Tidenes yngste Nobelvinner – for utdannelse og mot barnearbeid

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay er tildelt Nobels fredspris 2014. En inder og en pakistaner, en hindu og en muslim. Nobelkomiteen retter fokuset mot barnearbeid og kvinners utdannelse. Malala var forhåndsfavoritt, og er tidenes yngste vinner av Nobels fredspris.

Malala ble nesten drept av Taliban, og har siden blitt et viktig symbol på arbeidet for kvinners rett til utdannelse og for egne rettigheter. Kailash Satyarthi har i mange år jobbet for å hjelpe barn ut av barnearbeid. Hans aksjoner har frigjort titusenvis av barn.

Konfliktnivået mellom hinduer og muslimer og mellom India og Pakistan har vært høyt helt siden de to landene ble frigjort fra Storbritannia i 1947. De siste årene har det vært et økende fokus på hvordan jenter og kvinner diskrimineres i denne delen av verden. I India har grusomme voldtekter og drap på jenter og kvinner vakt avsky. I Pakistan og Afghanistan har Taliban gjort livet utrykt for den kvinnelige del av befolkningen. I Afghanistan ble jenter nektet rett til utdannelse under Talibans terrorregime fra 1997 til 2001. Taliban fortsetter kampen mot kvinners rett til utdannelse, og beslektede bevegelser, som Boko Haram i Nigeria, ha gjort det samme, blant annet ved å kidnappe et stort antall jenter fra en skole.

Nobelkomiteens valg av årets fredsprisvinnere griper rett inn i en rekke aktuelle – og dessverre tidløse – debatter og konflikter. Årets vinnere kan symbolisere bånd mellom land, religioner og generasjoner. Årets pris tildeles Malala som et nytt, ungt og viktig symbol, men samtidig Kailash Satyarthi for en årelang kamp for å frigjøre barn fra de lenkene barnearbeid representerer.

I fattige land og i krigs- og konfliktområder er nettopp kvinner og barn de mest sårbare. Individuelle rettigheter gjelder for alle uavhengig av alder og kjønn. Skal verdens fattige land utvikles er utdannelse av de oppvoksende generasjoner en nøkkel. Utdannelse gir mennesker grunnlag for å skape sitt eget liv, for å frigjøre seg fra stavnsbånd og løfte seg opp. For å si det med Henrik Wergeland: ”Bokhyllen er den stige som fører til å bli overmannens like” (For Almuen: ”Levnets- og velferdsvisdom”). Utdannelse frigjør mennesker, og undertrykkelse av spesielt jenters rett til utdannelse og barn generelt gjennom barnearbeid hindrer mennesker i å realisere seg selv og sin søken efter lykke.

Det vil garantert bli kritikk også mot årets fredspris. For Nobels testamente har tre kriterier; reduksjon av stående armeer, fredskongresser – og folkenes forbrødring. Kanskje kan årets pris passe best inn under sistnevnte kriterium.

NRK om fredsprisen

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer