Ukategorisert

OFF 2014 igang: De tror at en bedre verden er mulig

Oslo Freedom Forum er igang for sjette år på rad. Frihetskjempere, samvittighetsfanger, aktivister, journalister og innovatører. De har det til felles at de tror en bedre verden er mulig. Og Thor Halvorssen har med Oslo Freedom Forum gitt dem en felles møteplass og plattform.

Oslo Freedom Forum arrangeres vanligvis i Oslo mens hovedstaden er pyntet i vårskrud. I år møtte OFF flyttes på kort varsel, på grunn av en varslet hotellstreik – som så ble kansellert. Da var avlysningen allerede et faktum, og det var ikke mulig å skaffe nye flybilletter, overnatting og møtelokaler til 500 personer på så kort varsel.

Heldigvis ble ikke OFF 2014 avlyst – bare flyttet, til oktober. Det startet igår med pressekonferanse, og idag er selve arrangementet igang med innlegg og panelpresentasjoner. Det er viktig at de som kommer fra gjemte og glemte konflikter fra alle verdens hjørner får en mikrofon, et kamera og en scene. Like viktig er det at de får snakke direkte med journalister som kan fortelle den dypere historien om hver enkelt deltager. Norsk presse gjør sjelden akkurat det. Det velger seg ut noen få, og skriver om. Det er forståelig, for det er så mange skjebner og så mange historier Det er ikke mulig å rekke over alle i løpet av noen korte dager.

Human Rights Foundation (HRF) står bak Oslo Freedom Forum. De arrangerer den sammen med Amnesty, Helsingforskomiteen, Civita, og PLAN Norge. Blant annet. Disse organisasjonene bidrar dermed også til å løfte frem personer, konflikter og historier som gjennom deres nettverk også når ut til flere.

Like viktig som å gi samvittighetsfanger og aktivister en scene er å gi dem muligheten til å snakke med hverandre. Utveksle erfaringer og ideer. Og å møte innovatørene som kan gi dem bidrag til nye måter å kjempe på – og å nå ut på. Men ikke minst til å beskytte seg mot myndigheter og torturister blant verdens verste land.

Oslo Freedo Forum er et internasjonalt arrangement, lagt hit til Oslo. Det er ikke nordmenn som står bak det, men en del av verdensscenen som for et kort øyeblikk er lagt hit. Derfor er verdenspressen tilstede. Norske myndigheter og medier har sine «favoritter» blant verdens konfliktområder og land. Andre som også hadde trengt oppmerksomheten og hjelpen hører vi knapt om. Du kan lese internasjonal omtale av tidligere års arrangementer her.

Oslo Freedom Forum er fullt tilstede i sosiale medier. På Facebook, Twitter og andre kanaler og plattformer. Les mer om årets program og deltagere her. Artikkelen om om OFF på norsk Wikipedia er lite oppdatert, så les den engelske.

Du kan følge livebloggingen fra OFF her. Du kan også følge konferansen via Twitter: @OsloFF

Blant temaene på årets konferanse er:

•Strategies of nonviolent resistance
•Using art and film to promote freedom
•Courage and survival under authoritarian regimes
•The growing global threat to journalists
•Beneficial and harmful impacts of technology on human rights

Les kommentarartikkel om Oslo Freedom Forum i dagens VG; Frihet betyr alt – 1814 – 2014.
Medarrangør Civita har skrevet om årets arrangement her.

Mest lest

Arrangementer