Ukategorisert

Kreativ motstand mot diktaturer?!

En stående mann, en punkrockgruppe og en amatørfilmskaper har utfordret Tyrkias sterke mann Recep Tayyip Erdo?an, Russlands Vladimir Putin og Chinas kommunistparti. Derfor ble de idag hedret ved avslutningen av Oslo Freedom Forum.

De tre siste årene er Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand blitt delt ut som avslutning på konferansen Oslo Freedom Forum. Prisen er oppkalt efter den legendariske tsjekkiske menneskerettighetsaktivisten Vaclav Havel. Forfatteren og samvittighetsfangen som endte opp som president efter kommunismens fall i Øst-Europa høsten 1989.

Motstand mot diktaturer og autoritære regimer kan være voldelig eller ikkevoldelig, høylydt eller stille. Tradisjonell med konferanser, opprop og pamfletter. Eller den kan være kreativ. Bare fantasien setter grenser. Det er lenge siden Mahatma Gandhi og Martin Luther King Jr. viste at det finnes andre måter å protestere mot undertrykkelse og urettferdighet enn med vold. Så hva gjør man i våre dager?

Både tidligere og årets vinnere av Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand viser mangfoldet i metoder som kan benyttes. I 2012 vant den kinesiske artisten Ai Weiwei, den saudi-arabiske forkjemperen for kvinners rettigheter Manal al-Sharif, og Burmas opposisjonsleder Daw Aung San Suu Kyi. Manal al-Sharif filmet at hun selv kjørte bil og la filmen ut på Youtube. Hvorfor? I Saudi-Arabia er det forbudt for kvinner å kjøre bil. Aung San Suu Kyi har i årevis vært leder for opposisjonen mot Burmas militærdiktatur. Ai Weiwei er en performance-kunstner som gjennom sin kunst protesterer mot Chinas undertrykkelse av menneskerettigheter.

I 2013 var det den syriske karikaturtegneren Ali Ferzat, den nord-koreanske flyktningen og demokratiaktivisten Park Sang Hak, and gruppen «Damer i hvitt» fra Cuba som vant Havel-prisen.

The standing man på Taksim-plassen

Erdem Gündüz
Erdem Gündüz
heter egentlig Erdem Gündüz og ble kjent under demonstrasjonene på Taksim-plassen i Istanbul i 2013. 17.juni stilte han seg opp på plassen, og stod der i flere timer i stille protest mot myndighetenes forsøk på å knuse demokratidemonstrasjonene. Han stod og så på et bilde av Tyrkias grunnlegger Kemal Atatürk. Han stod slik i flere dager, og fikk tilslutning fra flere andre demonstranter. En stille og fredelig, ikkevoldelig protest mot et voldelig og autoritært regime.

Punkrock mot Putin
Pussy Riot har opprør i navnet, og dette kvinnelige punkrockbandet er blitt kjent over hele verden for sine stuntopptredener der de protesterer mot Vladimir Putins autoritære regime i Russland, og samarbeidet med den ortodokse kirken i landet. Da Russland fortsatt het Sovjetunionen og Putin kun var en KGB-offiser i Kommunistpartiets tjeneste fantes det også en undergrunnsscene for opposisjonell rock. Så man kan si at Pussy Riot viderefører en tradisjonell protestform – men ikledd militante militærsymboler som balaklavaluer. For cirka et minutts «opptreden» i katedralen i Moskva fikk flere av bandmedlemmene to års fengsel.

Chinas mektigste redd for en amatørfilmskaper
I 2007 og 2008 intervjuet Dhondup Wangchen fikk mer enn 100 vanlige tibetanere til å si hva de mente om Chinas OL-arrangement. Kommunistregimet skulle bruke sommer-OL 2008 til propagandashow. Slik Hitler gjorde det i 1936. Dhondup Wangchen er ingen profesjonell filmskaper, men en amatør. Til tross for at tibetanerne han intevjuet visste hva de risikerte av forfølgelse og straff fra myndighetene, skjulte de ikke sin identitet. For filmen fikk han seks års fengsel. Han slapp ut i juni i år, men hans helse er så dårlig at han ikke kunne komme til Oslo for å ta imot prisen.

Lhamo Tso
Lhamo Tso
Istedet var det hans kone som kom. Hun og deres fire barn bor nå i USA. Hun har ikke sett mannen sin på syv år, og det er gått seks år siden sist de snakket sammen. Jeg tror ikke noen som hørte henne på Oslo Nye Teater idag var uberørt av hennes følelsesladede appell til Chinas myndigheter – og til USA.

En av de viktigste poengene med Oslo Freedom Forum er å gi flyktninger, menneskerettighetsaktivister og politiske flyktninger en mulighet til å danne nettverk, utveklse erfaringer og ideer. Som de ovennevnte prisvinnerne viser med sine aktiviteter er det bare fantasien som setter grenser for motstand.

Mest lest

Arrangementer