Ukategorisert

Bør staten overta barna?

Svaret på spørsmålet er nei! Et tydelig nei! Det er likevel lov å stille spørsmålet til politikere som ønsker heldagsskole.

Dersom det skal være heldagsskole for barn og ungdommer, vil våre håpefulle bruker enda mer tid i offentlig institusjon som er strengt regulert av politikerne. Når et barn ser læreren mer enn mor og far, har offentlig sektor overtatt en betydelig del av barneoppdragelsen.

Alle forslagene om heldagsskole bør gi store debatter og mange bør engasjere seg i debattene. Norge bruker mange milliarder kroner, penger fra skatter og avgifter, på utdanning. Heldagsskole vil gjøre utgiftene større, uten at vi er sikret en gevinst i form av mer kunnskap.

I tillegg er det mye som tyder på at dersom staten tar et større ansvar for elevene , engasjerer foreldre/foresatte seg mindre i skolearbeidet. Når politikerne tar ansvar blir rommet for privat ansvar mindre. Én av mange grunner til at liberalister ønsker å redusere statlig virksomhet.

Det er SV som i partiets alternative budsjett fokuserer på heldagsskolen. Det har partiet gjort før og Audun Lysbakken tror muligens at partiet har en vinnersak i mer politisk vedtatt barneomsorg.

Det som taler for SV-forslaget, er at heldagsskole kan erstatte lekeskolen med oppbevaring av barn til bestemte tider. Heldagsskolen vil gi høyere timeantall og muligens økt kunnskapsmengde. Heldagsskole kan bety slutten for SFO og kulturskoletilbud. At en del av dagens tilbud blir erstattet med kvalitet kan være en god tanke. Ulempen er finansieringen, og at myndighetene får større innflytelse over oppveksten til barna.

Dessuten er det jo en utfordring at helt ulike individ skal gå på «den samme skolen».

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
7 years ago

Det er dessverre ingenting som tyder på at forslaget innebærer økt timeantall og kunnskap. SV var i Dagsnytt Atten i går, og det man snakket om der, var «mat og fysisk aktivitet». Hvor vidt man skulle trimme etter at den økologiske grønnsakssuppa med seltin var fortært, sa de ingenting om… Dette handler vel strengt tatt om oppbevaring. Mange foreldre som jobber fulltid uffer seg over at deres håpefulle må være hjemme noen timer før de kommer hjem fra jobb. Jeg kan skjønne det når det gjelder de helt små, men der har vi jo SFO-tilbudet. Jeg tror et av motivene… Read more »

Gaudius
7 years ago

Med heldagsskole blir det også lettere for venstreorienterte lærere (som er i meget stort flertall i skolen) å påvirke barna med politisk korrekte venstreorienterte holdninger, dvs. større framtidig velgergrunnlag for SV/AP.

Fra arkivet

 • Læreplaner gir tapereLæreplaner gir tapere
  Nye læreplaner løser ikke det grunnleggende problemet
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Vår individualistiske velferdsstatVår individualistiske velferdsstat
  Ideen om at individualisme og kollektivisme er to motsetninger, som er fiender med hverandre, er feil. La oss tenke på kollektivet også!
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Keynes versus keynesianerneKeynes versus keynesianerne
  Keynes var en økonom for depresjoner.